‘Reet’ leidt tot raadsvragen over schorsing dakloze man

Politiek
Het Leger de Heils bij de Raaksbrug/Wilhelminastraat.
Het Leger de Heils bij de Raaksbrug/Wilhelminastraat. (Foto: Google Street View)

‘Reet’ leidt tot raadsvragen over schorsing dakloze man

HAARLEM - De twee weken durende schorsing van een dakloze man bij het Leger des Heils, vanwege het gebruik van het woord ‘reet’, leidde donderdag tot vragen aan wethouder Meijs.

Joost Verhagen

Corine Eckhard (SP) verbaasde zich erover dat de man twee weken lang een time-out zou hebben gekregen bij de Regionale Instelling voor Beschermend en Begeleid Wonen (RIBW). Vervolgens zou de man nogmaals een time-out hebben gekregen omdat hij ‘s ochtends niet de straat op is gegaan. Ze stelde er donderdag raadsvragen over.

‘Gedwongen op straat’

De SP vroeg zich af waarom er alsnog mensen door de RIBW worden gedwongen om overdag de straat op te gaan, terwijl de raad vindt dat er in coronatijd niemand op straat zou moeten hoeven zijn. Ook wilde Eckhard weten waarom de man voor twee weken werd geschorst, terwijl dat volgens de handboeken maximaal tien dagen zou mogen.

‘Reet’ niet op zichzelf

Volgens wethouder Meijs stond het gebruik van het woord ‘reet’ niet op zichzelf, maar was het de druppel na een reeks van incidenten. Ze verzekerde de raad ervan dat er geen specifieke lijst bestaat met woorden die daklozen niet zouden mogen zeggen.

Volgens wethouder Meijs was de dagopvang aan de Wilhelminastraat voor de dakloze nog steeds open geweest, ondanks de schorsing. Daarnaast zou volgens de wethouder in het Handboek voor Beschermd Wonen geen maximum zitten aan een schorsingstermijn, maar in het Handboek voor Dak- en Thuislozen wel. Daardoor zou er wellicht verwarring zijn ontstaan.

Inmiddels kan de man volgens de wethouder wel weer terecht bij de opvang van het Leger des Heils.