Burgemeester wil snelle versoepeling coronaregels

Politiek
Wienen wil graag terug naar de situatie van voor 19 december.
Wienen wil graag terug naar de situatie van voor 19 december. (Foto: Restaurant Misverstand)

HAARLEM - Burgemeester Jos Wienen heeft donderdagmiddag gezegd dat hij voorstander is van het versoepelen van de coronaregels. Hij zei dit in antwoord op vragen van Hart voor Haarlem. 

Joost Verhagen

Wienen zou deze wens zowel bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de veiligheidsregio kenbaar hebben gemaakt. “Het zal u wellicht goed doen om te horen dat ik daar toen het meest radicale standpunt heb ingenomen”, aldus Wienen. De burgemeester wil graag terug naar de situatie van voor 19 december, toen ook de horeca onder voorwaarden geopend was.

Sander van den Raadt (Trots Haarlem) reageerde verheugd op de mededeling van de burgemeester, en vroeg Jos Wienen dan de komende tijd niet te handhaven op overtredingen van de coronaregels door ondernemers, maar daar is het college geen voorstander van.

Skatewinkel Revert 95 dicht

Eerder werd door de gemeente nog de skatewinkel Revert 95 gesloten, omdat de eigenaar ondanks de geldende regels toch zijn deuren opende voor publiek. Dat leverde de burgemeester flink kritische vragen op vanuit OPHaarlem. 

Fractievoorzitter Smit wilde van het college weten of de ondernemer er expliciet op gewezen is dat de gemeente zijn sloten zou vervangen als hij weigerde zijn winkel te sluiten. Jos Wienen moest bekennen dat dat niet gebeurd is. ‘’Heel ernstig’’, aldus het raadslid van OPHaarlem. Volgens de partij is de gedwongen sluiting van de winkel disproportioneel omdat de ondernemer nu ook niet meer in staat is om zijn waar via het internet te verkopen. Het college heeft toegezegd dat de eigenaar van Revert 95 de sleutels van zijn winkel terugkrijgt.

Jos Wienen stelde dat de Haarlemse ondernemers op de hoogte zijn van zijn standpunt. Hij zou dit tijdens een periodiek overleg met vertegenwoordigers van de retail en horeca ook nadrukkelijk duidelijk hebben gemaakt.