Haarlemse zwembaden moeten QR-codes blijven controleren bij zwemlessen

Politiek
Haarlemse zwembaden zullen ook bij zwemlessen de QR-codes van ouders moeten blijven controleren.
Haarlemse zwembaden zullen ook bij zwemlessen de QR-codes van ouders moeten blijven controleren. (Foto: Archief)

HAARLEM - De Haarlemse zwembaden zullen de komende tijd ook bij zwemlessen de QR-codes van ouders moeten blijven controleren. Dat zei burgemeester Jos Wienen in antwoord op vragen van ChristenUnie-fractievoorzitter Frank Visser.

Joost Verhagen

Visser wilde van het college weten of de gemeente de zwembaden geen ontheffing kan geven op controle van de QR-code, op basis van een recentelijke gerechtelijke uitspraak. Daarin werd door een voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland besloten dat Zwembad ‘t Gooische Bad in Hilversum niet verplicht is de check uit te voeren. Visser verbaasde zich erover dat Haarlem in navolging van deze uitspraak ouders nog wel controleert op een QR-code, waardoor volgens hem ouders van vijfjarigen soms buiten het zwembad moeten blijven wachten. ‘Naar en vernederend’, volgens Visser.

‘Selectief wet volgen’

Jos Wienen stelde echter dat de controle bij Haarlemse zwembaden in lijn is met de wet, omdat de situatie in Hilversum heel anders is. Dat zou te maken hebben met het gegeven dat ‘t Gooische Bad buiten het verstrekken van zwemlessen geen andere activiteiten aanbiedt. Visser kreeg vervolgens bijval van Sander van den Raadt (Trots Haarlem) die stelde dat de burgemeester selectief is in het volgen van de wet. Volgens Van den Raadt heeft de burgemeester er in het verleden geen moeite mee gehad om in te gaan tegen vonnissen van de Raad van State, bijvoorbeeld als het ging om een verbod op clubjacks van motorclubs. Daarnaast zouden volgens de fractievoorzitter ook in Groningen inmiddels zwemlessen worden gegeven waarbij niet op QR-codes wordt gecontroleerd. Jos Wienen ging echter niet op deze beschuldiging van Trots Haarlem in.