Jos Wienen blij met positief raadsadvies over tweede termijn

Politiek
De Haarlemse gemeenteraad wil burgemeester Jos Wienen graag voor een tweede termijn voordragen.
De Haarlemse gemeenteraad wil burgemeester Jos Wienen graag voor een tweede termijn voordragen. (Foto: Renata Jansen)

HAARLEM - “Ik ben vereerd en dankbaar voor het vertrouwen dat u in mij stelt.’’ Met deze woorden reageerde burgemeester Jos Wienen dinsdagavond op het nieuws dat de Haarlemse gemeenteraad hem graag voor een tweede termijn wil voordragen. Dat betekent dat Wienen ook de komende zes jaar burgemeester van Haarlem zal blijven. 

Joost Verhagen

“We staan voor grote uitdagingen, waaronder de pandemie, klimaatverandering, de woningnood en de groeiende polarisatie. Het lijkt me prachtig om daar een verbindende rol in te spelen’’, aldus de burgemeester.

Nieuwe termijn Wienen

De gemeenteraad heeft zich door middel van een speciale commissie al sinds de herfst gebogen over een mogelijke nieuwe termijn van Wienen. Zijn eerste termijn loopt dit najaar af, en de raad had tot vier maanden daarvoor om met een advies te komen over een herbenoeming. Deze deadline is dus ruimschoots gehaald.

Na de besloten vergadering spraken een aantal raadsleden de burgemeester toe. Sascha Schneiders (GroenLinks) zei blij te zijn dat de burgemeester ook de komende zes jaar onderdeel van het gemeentebestuur zal blijven. Wouter Rutten (VVD) wenste de burgemeester ook veel succes.

Herbenoeming Jos Wienen

Overigens is de herbenoeming van de burgemeester met het raadsbesluit nog niet meteen rond. De positieve voordracht van de raad zal via de Commissaris van de Koning naar de minister van Binnenlandse Zaken en de koning worden gestuurd. Formeel wordt de burgemeester dan opnieuw aangesteld via een Koninklijk Besluit.