(Foto: Rowin van Diest)

Minister Carola Schouten en Ed Nijpels geven startsein Klimaat-Boomfeestdag

HAARLEMMERMEER - Nationale Boomfeestdag én de presentatie van het Klimaatakkoord. Een unieke combinatie, want het belang van bomen als waardevolle en goedkope maatregel krijgt nauwelijks politieke aandacht in de klimaatdiscussie. Daar is vandaag verandering in gekomen. Want ondanks dat Minister Carola Schouten, Ed Nijpels en de vijf klimaattafel-voorzitters om 10.00 uur in Den Haag moesten zijn ter voorbereiding op de perspresentatie van de doorberekening, erkennen ze het belang van bomen als klimaatmaatregel én van het betrekken van kinderen bij de klimaatdiscussie. Carola Schouten, Ed Nijpels en Pieter van Geel gaven in Haarlemmermeer het landelijke startsein voor de 63ste Nationale Boomfeestdag.

Haarlemmermeer was vanmorgen gastgemeente voor de aftrap van dit traditionele evenement. Burgemeester Onno Hoes en wethouder Mariëtte Sedee ontvingen, met 350 kinderen, Minister Carola Schouten, Klimaatchef Ed Nijpels, klimaattafel-voorzitter Pieter van Geel, Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk en Boomfeestdagvoorzitter Albert Verlinde.

In Haarlemmermeer werden 350 Klimaatbomen geplant, waarmee nadrukkelijk aandacht is gevraagd voor het belang van meer aanplant van bomen als maatregel in de klimaatdiscussie en het belang om kinderen bij deze discussie te betrekken. Om kinderen direct bij die discussie te betrekken, lanceerden Haarlemmermeer en Stichting Nationale Boomfeestdag de KinderKlimaattafel: Kinderen van veertien basisschoolgroepen uit Haarlemmermeer gingen aan veertien KinderKlimaattafels het gesprek aan met burgemeester Hoes, wethouder Sedee, CdK Van Dijk, politici en het bedrijfsleven. Bedrijven als BP-Nederland, DB-Schenker, Rabobank, Dura Vermeer, Corendon, De Meerlanden, RadboudUMC, Tennet en Monuta spraken met de kinderen over hun ideeën voor een beter klimaat.

KinderKlimaatdeal

Elke KinderKlimaattafel kwam met een plan en deze veertien plannen resulteerden in de KinderKlimaatdeal. Deze deal is na het bomen planten door Boomfeestdagvoorzitter Albert Verlinde aan burgemeester Onno Hoes en kinderburgemeester Julia Pieters aangeboden. Julia is vervolgens met vier leeftijdgenootjes naar Den Haag gegaan om de KinderKlimaatdeal aan te bieden aan Ed Nijpels, nog voor de perspresentatie plaatsvond.

Meer berichten