Frank Muntjewerf in Kruithuisje

Algemeen
Tekenaar Frank Muntjewerf exposeert van 3 tot en met 30 juni in het Kruithuisje.
Tekenaar Frank Muntjewerf exposeert van 3 tot en met 30 juni in het Kruithuisje. (Tekening: Frank Muntjewerf)

ALKMAAR - Tekenaar Frank Muntjewerf exposeert van 3 tot en met 30 juni in het Kruithuisje op het Alkmaarse Bolwerk. Naast het werk als tekenaar geeft hij ook les aan het Jan van Egmond College als, uiteraard, docent tekenen.

Zijn opleiding heeft hij genoten aan de lerarenopleiding van de Rietveldacademie. Na enige jaren is hij naast het lesgeven begonnen met het maken van cartoons voor de Noordhollandsche Courant. Dit is inmiddels al ruim 30 jaar geleden. Aanvankelijk tekende hij zijn cartoons in potlood en werkte hij die uit in Oost-Indische inkt. Kleur kwam in de krant destijds nog niet voor. Later, toen er incidenteel kleur werd gebruikt schakelde hij over naar het uitwerken met sepia-kleurige inkt, ingekleurd met waterverf. De digitalisering heeft er uiteindelijk toe geleid dat Frank de tekeningen vanaf 2008 volledig digitaal maakt op een Wacom tekentablet. Vanaf die tijd bestaan er eigenlijk ook geen originelen meer. De tekeningen bestaan feitelijk uit enen en nullen. In de tentoonstelling vind je een kleine selectie van cartoons voor de Alkmaarsche Courant. Van zwart wit, in Oost-Indische inkt uitgevoerd tot de digitaal geprinte versies van zijn werk. Het betreft een zeer beperkte selectie uit de duizenden tekeningen die hij inmiddels heeft gemaakt.

Meer informatie over Frank zijn werk kan je vinden op www.frankm.nl.

Het Kruithuisje op het Bolwerk van Alkmaar is sinds de jaren 60 een rijksmonument. Sinds 2013 heeft het onder leiding van Gijs Scholtus z’n huidige bestemming van mini galerie/koffiehuis. Het Kruithuisje heeft een rijke traditie die teruggaat naar de 18e eeuw. Kijk voor meer informatie op www.kruithuisje.nl.