Commissaris van de Koning Arthur van Dijk bezoekt Heiloo

Algemeen
Burgemeester Romeyn geeft boeken over Heiloo mee aan de Commissaris van de Koning.
Burgemeester Romeyn geeft boeken over Heiloo mee aan de Commissaris van de Koning. (Foto: Hans Brouwers)

HEILOO - Het was woensdagmiddag bij het vallen van de schemering een bijzondere setting op het landgoed van Onze Lieve Vrouwe ter Nood. Gemondmaskerd betraden burgemeester Hans Romeyn en Commissaris van de Koning Arthur van Dijk de fraaie Engelenzaal van de Julianakapel om met vertegenwoordigers van de regionale pers te praten.

Toen konden de mondkapjes af en was er de gebruikelijke sfeer van gemoedelijkheid. In gewone tijden wandelt de Commissaris van de Koning (CvdK) bij zijn werkbezoeken aan gemeentes graag door dorp of stad. Dat levert onverwachte gesprekken en anekdotes op. Hoe anders was het woensdag, toen hij voornamelijk gemeentelijke vertegenwoordigingen ontving in een zaal van het klooster, met burgemeester Hans Romeyn als goede gastheer.

Ronde tafels

“Maar het was zeker niet minder vruchtbaar”, zei de CvdK. Zo kreeg Van Dijk een goed beeld van de gemeenteraad en hoe die werkt aan andere werkwijzen en andere invulling van participatie. “We werken er aan om meer met zogeheten ronde tafels te gaan werken. En om aan het begin van een traject tot besluitvorming te kijken waar gezamenlijkheid is”, zei burgemeester Romeyn. De CvdK ziet dergelijke veranderingen in het democratisch proces in veel gemeentes opdoemen. “Het spreekt me aan, omdat ik mede in dit ambt ben gestapt om het vertrouwen in de publieke sector hoog te houden.”

Het eigene van lokale politiek

Aan de orde kwam ook de verrassing van afgelopen maandag toen de verhoudingen in de gemeenteraad opeens veranderden van tien zetels voor de coalitie en negen voor de oppositie naar precies andersom. Dat kwam door de onverwachte overstap van raadslid Corrie Konijn van Heiloo-2000 naar Heiloo Lokaal, waardoor de Raad besloot om geen nieuwe bijdrage te leveren aan de aansluiting van het dorp op de A9. “Ik bemoei me niet met gemeentelijke politiek”, zei Van Dijk. “Dus dit is een gegeven waar de provincie naar kijkt samen met de betrokken gemeentes. Dit hoort nu eenmaal bij lokale politiek. Maar het zou kunnen zijn dat andere overlegstructuren in gemeentelijke beraadslagingen een gebeurtenis als deze zouden kunnen voorkomen, als er meer een gezamenlijke focus is.”

Profielschets

Heel positief was Van Dijk over het initiatief tot het Herstelfonds, waarmee de gemeente instanties en bedrijven behulpzaam wil zijn om door de coronacrisis te komen. “Je ziet overal dat de crisis bij partijen het gevoel van urgentie vergroot om tot elkaar te komen, met elkaar samen te werken aan oplossingen.” De Provincie heeft zelf ook zo’n Herstelfonds opgericht, om de diverse gemeentes in Noord-Holland te helpen door deze periode te komen. Van Dijk was heel positief over het initiatief tot het Herstelfonds. 

Opvolger Hans Romeyn

Tot slot ging het over de opvolging te zijner tijd van burgemeester Romeyn. “De burgemeester dient het dorp al heel lang voortreffelijk. Evengoed komt er nu een interessant moment voor de Gemeenteraad, want die moet nu formuleren wat voor gemeente Heiloo is en hoe de Raad zelf wil zijn.”

Van Dijk gaat in december met de Raad in gesprek over een eerste profielschets voor een nieuwe burgemeester. Met een goed gevoel over Heiloo en een virtuele handdruk voor de burgemeester stapten de CdK en zijn kabinetschef weer in de Provinciale dienstauto.

door: Ed Bausch