Erwin Webbe over het werk van de wijkagenten

Algemeen
Afbeelding
((Foto: Ed Bausch))

HEILOO - “Het mooie is dat wij vooral kunnen bijdragen aan oplossingen”. Wijkagent Erwin Webbe in Heiloo deelt het werk in het dorp met zijn twee collega’s Jacqueline Kok en Johan de Wildt. Ze hebben niet meer een vaste wijk, maar delen gewoon alles. “En dat werkt heel goed. Zo zijn we het meest zichtbaar en beschikbaar voor iedereen in Heiloo.”

Erwin maakte op zijn 37-ste de overstap naar de politie. Eerst vier jaar in de schoolbanken en daarna de straat op. “Geen dag spijt van gehad. Wijkagent is de mooiste baan bij de politie.” Wie iets te melden heeft: 0900-8844 of stel uw vraag op politie.nl/mijn buurt. Bij spoed alarm 112 bellen.

“Prachtig is het als we kunnen bijdragen aan herenigingen. Of als we mensen goed verder kunnen helpen.” Want dat laatste is wat een wijkagent veel doet: kijken, luisteren en op weg helpen naar een goed vervolg. “Soms gaan we op een rustige situatie af en is er alle tijd, soms moeten we in een seconde beslissen hoe we het beste kunnen handelen. Dan leun je op de training die je hebt gehad en op de ervaring die je hebt opgedaan. Het is altijd om goed bij jezelf te blijven.”

‘Wij zijn geen robots’

Erwin en zijn collega’s doen hun werk vanuit het cluster Castricum-Heiloo, dat onderdeel is van het basisteam Alkmaar. Ze hebben een spreekkamer in het gemeentehuis. In de kelder daarvan staan drie fietsen tot hun beschikking. En soms gaan ze met de auto door de straten. “Maar op de fiets maak je echt oogcontact, je signaleert veel meer en mensen stappen makkelijker op je af.”

Er zijn natuurlijk ook minder makkelijke momenten in het bestaan als wijkagent. “Een reanimatie van een klein meisje lukte niet, nou dan is het echt even niet makkelijk, hoor. Wij zijn geen robots. Op zo’n dag heb ik gelukkig veel steun aan mijn vrouw. Een wijkagent moet soms ook de brenger van slecht nieuws zijn. Empathisch en inlevend zijn: het is voor ons vanzelfsprekend en het is op veel momenten ook heel belangrijk. Natuurlijk zijn wij er om orde te handhaven, dat verwachten de mensen ook van ons, maar wij proberen vooral rust terug te brengen in situaties, ook als de gemoederen eens hoog oplopen.

“Het was mijn voorkeur om wijkagent te worden binnen de politie, ik ben een mensen-mens en het paste mij goed met mijn gezin.” Erwin (IJmuiden, 1969) voelt zich vertrouwd, op zijn werkdagen in Heiloo. “Daarnaast doe ik ook horecadiensten in Castricum, met politiecollega’s, dat is weer een heel andere dynamiek.”

Waarschuwing voor fraude per Whatsapp

Dat criminaliteit wat lijkt te verschuiven naar social media en internet is wel algemeen bekend. Erwin zegt met nadruk ook aan ‘zijn’ Heilooërs: “Trap er niet in, geef nooit je pin of je bankrekeningnummer, ook als het allemaal vertrouwd oogt aan de deur of op je scherm. Neem niet alles voor waar aan. Bij ook maar de geringste twijfel: niet doen.” In het coronajaar is het stiller op straat, mensen zijn meer thuis. “De positie van sommige groepen jongeren in dit vreemde jaar raakt ons wel, we proberen hen op te zoeken, te praten en samen met het jongerenwerk proberen we aandacht voor hen te houden. Als ik in het dagrapport lees dat mijn collega’s nachts bij een dolgedraaide zoon of dochter zijn geweest, ga ik direct langs bij de ouders om te kijken hoe het gaat en hoe ik kan helpen bij inschakelen van hulpverlening.” Inmiddels heeft het fenomeen ‘digitale wijkagent’ z’n intrede gedaan bij de politie..

Sites afspeuren

“Dat zijn collega’s die sites afspeuren, daar krijgen wij veel informatie van, soms gaan we dan pro-actief ergens op af. De digitale wijkagent signaleert bijvoorbeeld een foto waarop iemand staat afgebeeld met een vuurwapen. Daar gaan wij dan meteen nader onderzoek naar doen.” Erwin Webbe is nu anderhalf jaar wijkagent in Heiloo, met zijn collega’s dienstbaar voor de inwoners en gasten. “In wat voor situatie dan ook.”

(door Ed Bausch)

 Wijkagent Erwin Webbe: 'Op de fiets maak je echt oogcontact en mensen stappen makkelijker op je af.'