Start werkzaamheden herinrichting Kerkelaan en deel Belieslaan

Algemeen
Wethouder Rob Opdam bedankt vier van de zeven aanwezige leden van de werkgroep Kerkelaan-Belieslaan met een bloemetje voor al hun tijd en inspanningen tijdens het project.
Wethouder Rob Opdam bedankt vier van de zeven aanwezige leden van de werkgroep Kerkelaan-Belieslaan met een bloemetje voor al hun tijd en inspanningen tijdens het project. ((Foto: aangeleverd))

HEILOO - De Kerkelaan en een deel van de Belieslaan krijgen een nieuwe inrichting om de verkeersveiligheid en leefbaarheid te verbeteren. 

Maandag 18 oktober starten de werkzaamheden. De uitvoering gebeurt in zeven fases en duurt tot in juni 2022.

 Afsluiting Kerkelaan en deel Belieslaan vanaf 18 oktober tot half juni 2022

Tijdens de werkzaamheden is de Kerkelaan vanaf de Kennemerstraatweg tot en met de Belieslaan ter hoogte van De Dors, afgesloten voor doorgaand verkeer. De omleidingsroute loopt via de Vennewatersweg. Het nieuwe ontwerp is samen met bewoners, het Verkeerspanel en de gemeente tot stand gekomen. 

Fase 1 en 2, Kerkelaan (18 oktober tot half december): vanaf de Kennemerstraatweg tot en met kruispunt Willibrordusweg. Toegang en fietspad ‘Zanderslootweg’ tot aan Rector Frederiklaan is ook afgesloten; Fase 3, Kerkelaan: vanaf kruispunt Willibrordusweg tot en met kruispunt Torenlaan; Fase 4, Kerkelaan: vanaf kruispunt Torenlaan tot en met kruispunt Spoorlaan; Fase 5, Belieslaan: vanaf kruispunt Jan Boltenhof tot en met kruispunt De Dors; Fase 6, Belieslaan: vanaf kruispunt Westerweg tot en met kruispunt Jan Boltenhof; Fase 7, Kerkelaan-Belieslaan: kruispunt Westerweg–Belieslaan–spoorwergovergang tot en met kruispunt Kerkelaan–Westerweg. Toegang tot de Westerweg (bos) is ook voor voetgangers en fietsers afgesloten.

Tijdens de werkzaamheden zijn de Kerkelaan en een deel van de Belieslaan afgesloten voor al het verkeer. De aannemers plaatsen voor de start van iedere fase aankondigingsborden over de afsluitingen. Bewoners worden per brief en per fase geïnformeerd. Met betrekking tot bevoorrading van ’t Loo zijn er voor vrachtverkeer afspraken gemaakt met de aannemers. De data voor fase drie tot en met zeven zijn later dit jaar bekend en dan te vinden op de website: www.heiloo.nl/werkzaamheden

Omleidingsroute

Voor het gehele werk geldt voor het doorgaande autoverkeer een omleiding via de Kennemerstraatweg, Vennewatersweg, Het Malevoort naar de rotonde Zeeweg en andersom. Afhankelijk van de fase kan er van en naar de Belieslaan – Kerkelaan gereden worden vanaf de Zeeweg via De Omloop en Ringweg/De Dors (zie kaartje). Tijdens de werkzaamheden wordt het bestemmingsverkeer op de Kerkelaan-Belieslaan per fase omgeleid.

Wethouder Rob Opdam: “Er is hard gewerkt aan en nagedacht over het nieuwe ontwerp voor de Kerkelaan en Belieslaan. Bewoners, werkgroep Kerkelaan-Belieslaan en het Verkeerspanel kwamen hiervoor regelmatig samen. Nu kunnen wij aan de slag. Ook tijdens de uitvoering houden we nauw contact met elkaar om zo de puntjes op de ‘i’ te blijven zetten. Er is een vast Buurt AanSpreekpunt (BAS) die elke dag op het werk is. Herkenbaar aan het oranje veiligheidshesje kunnen alle bewoners bij hem terecht voor vragen. Elke donderdag zit hij klaar met koffie tijdens het inloopspreekuur in de bouwkeet op het werk. Vragen, opmerkingen en zorgen kunnen omwonenden dan delen. Via de BouwApp en brieven houden wij daarnaast alle bewoners op de hoogte over de voortgang en ontwikkelingen. Ik ben tevreden over de wijze waarop inwoners hebben kunnen meedenken over hoe hun straat eruit komt te zien. Het contact met elkaar is goed en we weten elkaar te vinden. Wij zijn echt in gesprek. Op 6 oktober was er een bijeenkomst met alle bewoners om de aannemers en het Buurt AanSpreekpunt voor te stellen en de laatste vragen voor de start van de uitvoering, te beantwoorden. Ik heb er alle vertrouwen in dat wij dit project met elkaar tot een mooi eindresultaat brengen.

Doorgaand verkeer

De Kerkelaan en Belieslaan zijn woonstraten met veel doorgaand verkeer. De nieuwe inrichting voldoet aan de uitgangspunten benoemd in het ‘Verkeersplan Heiloo 2018-2030’. De nieuwe inrichting is duurzaam, verkeersveilig en past bij een maximum snelheid van 30 kilometer per uur. Een groot gedeelte van het asfalt wordt vervangen door gebakken klinkers. De rijweg wordt smaller en door de aanleg van drempels, plateaus en verhoogde inritconstructies moet het verkeer snelheid minderen.

Het vrachtwagen- en landbouwverkeerverbod blijven gelden op het deel van de Kerkelaan vanaf de Willibrordusweg richting de Belieslaan. Op het deel vanaf de Kennemerstraatweg tot en met de Willibrordusweg blijft vrachtverkeer in minimaal één richting mogelijk. Dit is vanwege het laden en lossen van goederen bij het winkelcentrum.

Duurzaamheid

In het ontwerp is er veel aandacht voor duurzaamheid. Naast klinkers, die langer meegaan dan asfalt, komt er meer groen. Ook krijgen de nieuwe lichtmasten op de Kerkelaan armaturen met ledverlichting. Tussen de Willibrordusweg en de spoorwegovergang komt een IT-riool (infiltratieriool) voor de afvoer van hemelwater. Op deze hemelwaterafvoer wil de gemeente ook de daken van de aanliggende woningen aansluiten (afkoppelen). Dit gaat in overleg met de bewoners en betreft alleen de afvoeren aan de voorkant van de woning. In de nieuwe situatie gaat het overtollig hemelwater naar de sloot bij het Stetlaantje en niet meer via het vuilwaterriool naar de waterzuivering. De aparte hemelwaterafvoer zorgt ook voor minder wateroverlast bij hevigere regenbuien.

Omleiding per fase.