Frank en Yvette wandelen samen

Algemeen
Frank Martini (74 jaar) en Yvette Schagen (55 jaar),
Frank Martini (74 jaar) en Yvette Schagen (55 jaar), (Foto: aangeleverd)

HEILOO - Ik heb een vriendin die elke week met me komt wandelen. Dan gaan we koffie drinken met gebak hier in Heiloo. Of bij uhhe. Hoe heet het, waar ze die lekkere dingen hebben? Zo jammer dat het nu vanwege corona gesloten is.

Door Leonie Zwetsloot

Frank Martini (74 jaar) doelt op Yvette Schagen (55 jaar), respijtvrijwilliger. Soms rijden ze met haar auto naar het bos bij Castricum, waar Johanna’s Hof heerlijke huisgemaakte moorkoppen serveert. Frank kreeg vier jaar geleden de diagnose ‘vasculaire dementie’. Hij vindt het vervelend dat hij niet op namen kan komen. Verder zegt hij er weinig van te merken. “Ik weet toch hoe ik ben. Zo ben ik nog steeds. Het enige is: ik vergeet. Ik moet in een papieren agenda opschrijven wat ik moet doen. Dan weet ik het. Dan red ik me wel.”

Kleinkinderen

Frank woonde en werkte in Amsterdam. In 2007 overleed zijn vrouw. Twee jaar later trouwde hij met Flora uit Heiloo. Flora (64 jaar) heeft twee zoons en inmiddels zijn er vier kleinkinderen (de oudste is vijf jaar). “Ik had zelf geen kinderen. Nu ben ik toch opa en ik heb zoveel plezier van die kleinkinderen.” Vrijdag is de vaste oppas dag, maar sinds een jaar gaat Frank elke woensdag en vrijdag naar Villa Westervenne en wordt ‘opa busje’ uitgezwaaid door de kleintjes als de taxi hem komt halen.

Vriend Jan in de Villa

Hij zag aanvankelijk niks in de dagbesteding: “Flora had het geregeld. Ik zei Ik ga er twee keer naartoe, de eerste en de laatste keer’ Maar toen leerde ik Jan kennen. Daar heb ik leuke gesprekken mee, hij heeft dezelfde humor, hij komt ook uit Amsterdam. We hoeven maar een half woord te zeggen om elkaar te begrijpen en dat is eigenlijk heel leuk.” Ook met Yvette heeft hij een goede klik.

Samen praten en lachen

Vanaf de kennismaking in maart 2021 was het meteen goed vertelt Yvette: “Frank deed de deur voor me open. Er stonden beeldjes uit Afrika in de gang en een pot met golfballen. Ik ben in Zuid Afrika geweest, ik heb golf gespeeld. Zo was het ijs al gebroken voordat ik de woonkamer instapte waar Flora zat.”

Vrolijk

Ze lopen elke week drie tot vier kilometer. “Frank moet af en toe even op een bankje zitten. Hij is vrolijk, groet iedereen. We kunnen over van alles praten, we lachen veel samen. Vanuit huis lopen we door het Heilooërbos en dan naar Veldt voor iets lekkers. Frank wil altijd warme chocolademelk met een warm kaasbroodje, vaste prik. Ik geniet er ook van. Ik doe het echt voor mijn plezier en probeer geen week te missen.”

Kijk op www.trefpuntheiloo.nl/nieuws voor een uitgebreide versie van dit interview.