Veilig stemmen in Hollands Kroon

Algemeen
Afbeelding
Archieffoto RM)

HOLLANDS KROON - De Tweede Kamerverkiezing staat op 15, 16 en 17 maart op het programma. Ook in coronatijd zorgt de gemeente Hollands Kroon ervoor dat er veilig kan worden gestemd. Want elke stem telt. Daarom zijn er dit jaar extra mogelijkheden om uw stem uit te brengen. In alle stemlokalen kan veilig worden gestemd. 

In alle stemlokalen kan veilig worden gestemd

Er zijn looproutes en er is een aparte in- en uitgang. De stembureauleden zitten achter een kuchscherm. Bij de ingang is handgel te vinden. Gevraagd wordt de handen bij binnenkomst te desinfecteren. Iedere kiezer krijgt een eigen ‘rood potlood’ om mee te stemmen. Dat mag mee naar huis worden genomen. Er is een extra stembureaulid in het stemlokaal. Die zorgt ervoor dat er niet te veel kiezers tegelijk in het stembureau zijn. De stemhokjes en andere materialen worden vaak schoongemaakt. Iedere stemgerechtigde is verplicht in het stemlokaal een mondkapje te dragen.

Gezondheidscheck

Deze keer zit er bij het stembiljet ook een gezondheidscheck. Wie de dag voordat gestemd gaat worden één van de vragen met ‘ja’ beantwoordt wordt geadviseerd niet naar het stemlokaal te komen. Via de achterkant van de stempas kan een andere kiezer toestemming worden geven de stem evengoed uit brengen.

Coronaklachten?

Wie in quarantaine zit wordt verzocht niet naar het stemlokaal te komen, maar een andere kiezer toestemming geven om de stem uit te brengen. Kijk op de achterkant van de stempas hoe dat in zijn werk gaat.

Vervroegd stemmen

Vanwege het coronavirus zijn er ook op 15 en 16 maart vier stemlokalen in de gemeente Hollands Kroon open: MFA, De Verwachting 1, 1761 VM Anna Paulowna. Stichting Tree (voormalige Ankerkerk), Seringenlaan 17 1777 EC Hippolytushoef. Samenstroomkerk, Terpstraat 40 1771 AD Wieringerwerf. Dorpshuis Prins Maurits, Dorpsstraat 79, 1733 AC Nieuwe Niedorp. De openingstijden van deze stembureaus zijn van 7.30 tot 21.00 uur.

70+ers

Wie 70 jaar of ouder is kan bij deze Tweede Kamerverkiezing ook per brief stemmen. Men ontvangt thuis via de post twee brieven van de gemeente: Brief 1 ontvangt men op zijn laatst 3 maart. Dit is de stempluspas voor 70+. Bewaar deze goed. Deze us nodig voor wie zijn of haar stem in een stemlokaal wil uitbrengen. Brief 2 ontvangt men op zijn laatst 11 maart. Dit is een briefstembiljet en briefstembiljet-envelop, een antwoordenvelop en uitleg over het stemmen per brief. De briefstem dient vóór woensdag 17 maart 21.00 uur bij de gemeente in bezit te zijn. De briefstem moet op zijn laats vrijdag 12 maart tot 17.00 uur op de post worden gedaan of vanaf 10 maart worden ingeleverd in MFA De Ontmoeting, De Verwachting 1 in Anna Paulowna. Enveloppen die na 17 maart binnenkomen worden niet meegeteld.

Het briefstemmen is ook uitgelegd in een video: https://www.youtube.com/watch?v=Ah9t9VGdz2g&feature=youtu.be

Briefstemmen voor 70+

Naast de mogelijkheid om per brief te stemmen, ontvangen de 70+ kiezers ook een ‘stempluspas’. Hiermee kan gewoon worden gestemd in een stemlokaal. Of iemand toestemming worden gegeven de stem uit te brengen. Kijk op de achterkant van de stempas hoe iemand toestemming gegeven kan worden.

Machtigen

Wie op de verkiezingsdag niet zelf kan of wil stemmen kan een andere kiezer de stem laten uitbrengen. Een kiezer mag voor maximaal drie andere personen stemmen. Deze stemmen moet hij of zij tegelijk met de eigen stem uitbrengen. Kijk op de achterkant van de stempas hoe iemand toestemming kan worden gegeven. De stempas valt op zijn laatst op 4 maart bij de kiezers op de deurmat. Een paar dagen later ontvangen 70+ers hun briefstempakket. Wie op 6 maart nog geen stempas heeft ontvangen of is deze beschadigd ok kwijtgeraakt, vraag dan vóór vrijdag 12 maart, 17.00 uur een nieuwe bij de gemeente aan. Bel 088 - 321 5000 of mail naar verkiezingen@hollandskroon.nl.

Stemlokalen

De gemeente heeft een overzicht gemaakt. Deze zijn ook te vinden op de bijsluiter bij de stempas. Er kan zelfs vanuit de auto worden gestemd. Dat kan in de drive through in de brandweerkazerne in Wieringerwerf. Het adres: Medemblikkerweg 4. Met de stempas mag overal in Hollands Kroon worden gestemd.

Openingstijden stemlokalen. De stemlokalen zijn open van 07.30 uur tot 21.00 uur.

Meer weten? Kijk op: www.hollandskroon.nl/verkiezingen en elkestemtelt.nl.

In alle stemlokalen in Hollands Kroon kan veilig worden gestemd.