Mysterie vrolijke gele Intermezzo-mannetje in Hollands Kroon opgelost

Algemeen
Dyon Huiberts overhandigt aan Esther Vinke het gebrouwen Intermezzo Bier. Op de voorgrond het vrolijke gele mannetje.
Dyon Huiberts overhandigt aan Esther Vinke het gebrouwen Intermezzo Bier. Op de voorgrond het vrolijke gele mannetje. (Foto: Sanna de Vries)

HOLLANDS KROON - In Nieuwsblad Hollands Kroon werd vorige week gewag gemaakt van een ‘vrolijk gele intermezzo mannetje’ dat binnen Hollands Kroon en omgeving werd gespot. Uit onderzoek blijkt dat muziekvereniging Wieringerwaard hier achter zit.

Deze vereniging is al enkele maanden van plan een concert te geven. Eerst zou dit een agrarisch concert worden bij Oostpoldergoed. Toen dit niet kon plaatsvinden vanwege de coronamaatregelen werden plannen gesmeed voor een online concert. Dit werd twee keer ingepland maar kon, eerst vanwege coronazieken in het orkest en later vanwege de coronabeperkingen niet plaatsvinden. Tot nu toe is het nog steeds niet mogelijk geweest een concert te organiseren.

Pompoenen

Bij de voorbereidingen voor de online concerten ontstond het idee om voor de toeschouwers die thuis voor de tv het concert zouden gaan volgen een eigen regionaal bier te brouwen.

Zo werd contact gelegd met de Schaagse Bierbrouwerij De Roode Leeuw. Eigenaar Dyon Huiberts reageerde enthousiast en al snel kwam men tot een plan. Om het bier een eigen regionale smaak te geven werd gekeken naar een product uit de omgeving van Wieringerwaard. Agrariër Simon Wilms van Oostpoldergoed in Anna Paulowna gaf aan zich graag aan te sluiten bij de plannen. Hij sponsorde een specifiek ingrediënt van het bier, namelijk kilo’s pompoenen. Ten slotte ontwikkelde Esther Vinke van Vinke Vormgeving in Wieringerwaard belangeloos een etiket, in de gele kleur en stijl van de muziekvereniging.

Intermezzo Bier

Natuurlijk werd ook nagedacht over een juiste naam voor het bier. In deze tijd dat de wereld anders is dan men gewend was werd al snel gedacht aan het stilstaan van ons doen en laten. Corona zorgt als het ware voor een pauze. In muziektermen wordt hier het woord intermezzo voor gebruikt. Zo ontstond de naam Intermezzo Bier.

Begin maart werd het bier gebotteld en brouwer Dyon proefde als eerste het Intermezzo Bier. Hij omschrijft het bier als ‘licht kruidig, zacht, doordrinkbaar en een allemansvriend’. Om de publiciteit te zoeken werd door de vereniging het vrolijke gele mannetje bedacht, dat overal in de gemeente opdook.

Waert

De leden van de vereniging werden op 26 maart tijdens een online treffen in de gelegenheid gesteld kennis te maken met het eigen Intermezzo Bier. Vanaf 3 april kunnen ook anderen die de vereniging een warm hart toedragen en geïnteresseerd zijn in dit unieke streekproduct, het bier bestellen via de website van de vereniging. Indien gewenst zal het Intermezzo Bier hoogstpersoonlijk door het vrolijke gele mannetje met trompetgeschal worden bezorgd. Het Intermezzo Bier is kleinschalig gebrouwen en beperkt leverbaar. Intermezzo Bier, een bier dat het Waert is.

Concert

De plannen voor een online concert zijn niet weggeëbd. Zodra dit weer mogelijk is wordt dit plan weer opgepakt. Diverse partijen die hun medewerking hier aan hebben toegezegd hebben aangegeven weer mee te werken zodra hier weer mogelijkheden voor zijn.