Oude Glorie herleeft in Hollands Kroon

Algemeen
Ruston Hornsby uit 1924.
Ruston Hornsby uit 1924. (Foto: aangeleverd)

HOLLANDS KROON - Het is weer zover. De Oude Glorie gaat weer open voor het elfde seizoen. Wel op aangepaste wijze vanwege de coronapandemie. Het wordt weer ouderwets gezellig met al die oude voertuigen en gebruiksartikelen. Van ploegen tot trekkers van naaimachines tot rupstrekkers. Er is bij drie leden van De Oude Glorie veel te zien.

De open dagen blijken toch nog steeds goed in de smaak te vallen. De verzamelaars zijn geïnteresseerd in oude materialen uit de begintijd van de polder. Samen met het Historisch Genootschap zijn ze tot deze verzamelingen gekomen. Het genootschap richt zich op de papieren en het grotere materiaal gaat naar de Oude Glorie. Zo doen ze hun best om de geschiedenis vast te leggen en te behouden. Weten hoe men vroeger vlas repelde of hoe men aardappels sorteerde? En werkte men eerst met trekkers of met paarden? Gerrit Roza kan daarover alles uitleggen. Mooie verhalen zitten erbij, ook verhalen uit eigen ervaring. Hij liep in zijn jonge jaren achter de paarden met ploegen en eggen. Dit en het feit dat hij ‘uitgewerkt’ was brachten hem op het idee om alles wat hij verzamelde aan belangstellenden te tonen. Het is al meer dan vijf jaar het adres waar een hele middag vertoefd kan worden. Er is zóveel te zien.

Herinneringen

Groepen uit alle windstreken weten ze te vinden. Herinneringen komen weer bovendrijven en verhalen gedeeld. De jongeren snappen niet dat men vroeger zo hard heeft moeten werken, én alles met de hand. Al die jaren vertellen de heren over hun verzameling en hoe ze ertoe gekomen zijn om te verzamelen. Het wordt allemaal uitgelegd. Het is een aangename tijdsbesteding nu in de coronatijd. Maar de regels blijven van toepassing: anderhalve meter afstand en mondkapjes dragen.

Trekkers

Bij Piet Zeeman zijn de mooiste John Deere trekkers te zien. Hij heeft de grootste John Deere trekkerverzameling van Nederland. Ook een Caterpillar uit 1929 op rupsbanden, die in de polder gebruikt is, staat te pronken in de grote showroom van Piet. Een mooie blikvanger is de kleine Ruston Hornsby uit 1924. Het is een op stoom aangedreven machine die voor diverse andere machines gezet kon worden om ze aan te slingeren. Een oude Shellpomp staat prominent in de showroom. Hij valt op door zijn felle kleuren. Gerrit Waaiboer zet zijn deuren ook weer open en ook hij heeft een prachtige verzameling, weer een heel andere, waar hij met liefde over vertellen kan. Diverse soorten zakken voor de opslag en hoe zijn vader er mee omging.

Waar?

Waar is alles te zien? Bij Gerrit Roza, Oom Keesweg 22 in Wieringerwerf, Piet Zeeman, Havenweg 11 in Wieringerwerf-Zuid en Gerrit Waaiboer, Wierweg 19 in Slootdorp. Entree is gratis en er is genoeg parkeerruimte. Informatie kan worden ingewonnen bij de heer Gerrit Roza via telefoonnummer 0227-601215.

De open dagen zijn onder voorbehoud op de zaterdagen 5 juni, 3 juli, 7 augustus, 4 september en 2 oktober tussen 13.00 en 17.00 uur. Andere dagen alleen op afspraak.