Drie miljoen kuub zand beschermt de dijk tussen Schouwburg Het Park en Bedijkte Waal.
Drie miljoen kuub zand beschermt de dijk tussen Schouwburg Het Park en Bedijkte Waal. ((Foto: aangeleverd))

Alliantie Markermeerdijken gestart met aanleg oeverdijk Hoorn

HOORN - De Alliantie Markermeerdijken is maandag 7 oktober ter hoogte van Schouwburg Het Park in Hoorn gestart met de aanleg van de oeverdijk. De aanleg duurt ongeveer 2,5 jaar. Voor de oeverdijk is in totaal drie miljoen kuub zand nodig. Dat is bijna een Johan Cruijff Arena vol.

Grote delen van de dijk zijn afgekeurd. De Alliantie zorgt ervoor dat iedereen ook de komende vijftig jaar droge voeten houdt. Door de oeverdijk, een innovatieve manier van dijkversterken, blijft de monumentale Westfriese Omringdijk intact. Dat geldt ook voor de bestaande voorlanden. Bovendien biedt de oeverdijk kansen voor recreatie, natuur en de lokale economie. In module 2 (Strand Hoorn) richt de gemeente Hoorn de oeverdijk na de aanleg in als stadsstrand. In module 3 (Grote Waal en De Hulk) wordt het noordelijke deel van de oeverdijk een natuurgebied. Het zuidelijke deel van die module krijgt een meer recreatieve functie.

Vanaf het water

De werkzaamheden voor de oeverdijk gebeuren grotendeels vanaf het water. Hierdoor blijft de overlast voor de omgeving beperkt. Grote zandschepen brengen hun lading naar een zogenoemde grondpers. Daar wordt het zand gemend met water tot een zandmengsel. Dit mengsel komt via leidingen onderwater terecht bij een sproeiponton. Onder water wordt de eerste laag van de oeverdijk opgespoten. Daarna volgen nog diverse ophoogslagen en (lange) rustperioden. Op de website www.markermeerdijken.nl is meer informatie te vinden.

Inloopspreekuur

Tijdens de uitvoering organiseert Alliantie Markermeerdijken om de week op woensdagmiddag een inloopspreekuur. De eerstvolgende keer is woensdag 23 oktober van 16.00 tot 18.00 uur. Het spreekuur vindt plaats in het Wijklab in Winkelcentrum Grote Beer in Hoorn.

De Alliantie Markermeerdijken is een samenwerking van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de marktpartijen Boskalis en VolkerWessels. De Alliantie versterkt circa 33 kilometer Markermeerdijken van Hoorn tot Amsterdam. De Noord-Hollandse dijken beschermen ruim een miljoen inwoners tegen overstromingen.

Kijk voor meer informatie op www.markermeerdijken.nl.

Meer berichten