Reünie voor Purmerendse post- en baliemedewerkers

Algemeen
Rens (links) en Pascal voor het voormalige hoofdkantoor in Purmerend.
Rens (links) en Pascal voor het voormalige hoofdkantoor in Purmerend. (Foto: Rodi Media/MvS)

door Marcel van Stigt

REGIO - Na het succes van drie jaar geleden kon een vervolg niet uitblijven. Voor de tweede keer organiseren Rens van den Berg en Pascal Ton daarom een reünie voor voormalige en huidige post- en baliemedewerkers van Purmerend. De bijeenkomst vindt op zaterdagavond 7 november plaats in Buurthuis Zuidoostbeemster.

Rens van den Berg uit Zuidoostbeemster is 64 en gepensioneerd, Pascal Ton (54) uit Purmerend is van werkgever gewisseld. Maar bij beide voormalige postbezorgers klopt nog steeds, zoals ze dat noemen, een warm posthart. Als Pascal het over zijn jaren als postbezorger/planner praat, heeft hij het onbewust nog altijd over 'wij' en 'ons'. "Een prachtig beroep, postbezorger", stelt hij. "Je bent eigen baas. Loop je hard, dan ben je vroeg thuis. Loop je zacht, dan ben je laat thuis." Rens knikt instemmend. "Een vrij leven. Je eigen toko."

Zachte winters

Maar ook een leven met meer ontberingen dan nu. Hebben we tegenwoordig te maken met zachte winters en slechts zo nu en dan extreme omstandigheden, in de tijd dat Rens en Pascal hun wijk afwerkten, hoorden pakken sneeuw, strenge vorst en onstuimige storm er gewoon bij. "Code rood bestond toen nog niet," vertelt Pascal. "Ook bij min-vijftien stapten we gewoon op onze fiets of brommer. Ik was angstiger voor storm dan voor gladheid, want dan konden er altijd dakpannen naar beneden komen. Eén dag maar hebben we geen post bezorgd. Verder altijd."

Stuk minder druk door digitalisering

Toen de digitalisering om zich heen begon te grijpen, werd het een stuk minder druk bij de posterijen. Agentschappen nabij Purmerend werden opgeheven en de postbezorgers troffen elkaar vooral in het hoofdkantoor aan de Gedempte Where, het pand dat al jaren leegstaat en een wat troosteloos bestaan lijdt totdat het plaatsmaakt voor moderne appartementen. Pascal: "We hebben daar goede en slechte tijden meegemaakt. Zoals in elk huwelijk."

Bericht vanuit Bali

Maar de mooie herinneringen overheersen. Dat bleek toen drie jaar geleden een reünie plaatsvond in het Buurthuis Zuidoostbeemster, Het was meer dan geslaagd. Het idee was afkomstig van Rens van den Berg. "Ik zat op Bali aan een zwembad en had niks te doen. Ik plaatste op Facebook een bericht om de interesse voor een reünie te peilen en kreeg veel reacties. Pascal deed mee en samen hebben we de reünie georganiseerd."

Aanmelden

Gezien het succes, maar ook omdat veel collega's en ex-collega's de reünie hebben gemist omdat ze niet op Facebook zitten, komt er een vervolg. Op zaterdag 7 november van 19.30 tot 00.30 uur, opnieuw in Buurthuis Zuidoostbeemster, kunnen post- en baliemedewerkers van Purmerend elkaar weer ontmoeten. Aanmelden? Maak € 17,50 over op NL15KNAB0725282991 t.n.v. P. Ton. Vragen? Mail naar renze56@hotmail.nl of bel 06-27140709.