Jongerenwerkers Hoorn in actie tegen gewelddadige straatcultuur

Algemeen
Links Jerrol Lashley, rechts rapworkshop-docent 'Project Nana'. (Foto: Foto Hoekstra)
Links Jerrol Lashley, rechts rapworkshop-docent 'Project Nana'. (Foto: Foto Hoekstra)

HOORN - De jongerenwerkers van Stichting Netwerk zien steeds vaker dat jongeren messen bij zich dragen. Niet alleen in Hoorn maar op landelijk niveau is deze trend zichtbaar. Een mogelijke oorzaak van dit geweld is de ‘drillrap’; een muziekgenre waarin rappers dreigen met wapens en geweld tegen groepen uit andere wijken. Om een positieve draai aan de teksten in drillraps te geven, organiseerden jongerenwerkers in Hoorn in jongerencentrum Kersy (wijkcentrum Kersenboogerd) onlangs de ‘Positieve Drillrap-workshop’. De video staat vanaf zaterdag 5 september op YouTube én op het Instagram account 0229jongeren.

De jongeren in Hoorn hebben meerdere wapens bij de jongerenwerkers ingeleverd en zijn vervolgens samen aan de slag gegaan in de rapworkshop, die - met ondersteuning van het jongerenwerk - gegeven werd door een professionele rapper: project Nana. De deelnemers kregen les in het verwoorden van gevoelens en maatschappelijke thema’s.

“Wij zien het wapenbezit toenemen in de jongerencultuur”, vertelt Jerrol Lashley, teamcoach Jongerenwerk en sociaal werker in Hoorn. “Het lijkt onder een bepaalde stroming jeugd normaal te zijn om met wapens rond te lopen. Hier maken wij ons zorgen over. De drillrap speelt hierbij mogelijk een rol. Deze stijl binnen de rapmuziek kan een slechte invloed hebben op beïnvloedbare jongeren. Met de workshop probeerden wij een positieve draai te geven aan de boodschap in de drillrap, door te werken met jongeren die inmiddels zelf kunnen reflecteren op hun eigen fouten en deze kennis over willen dragen. We vonden het belangrijk dat deze jongeren les kregen van een professionele rapdocent, omdat je op deze manier de jongeren echt kunt bereiken. Voor echte bewustwording moet je je verdiepen in de cultuur en ze daar ontmoeten.”

De Positieve Drillrap-workshop is dus inmiddels afgerond, maar ondertussen is de ‘Blacklivesmatter-workshop’ van start gegaan. Jerrol: “Deze workshop duurt twaalf weken en hierin behandelen we diverse thema’s en laten we jongeren nadenken over keuzes in hun leven om bewustwording te laten ontstaan.”

Meer informatie? Kijk op www.netwerkhoorn.nl/locatie/jongerencentrum-kersy