GGD klaar voor grote ontvangst bij De Westfries in Hoorn

Algemeen
De ingang van de priklocatie.
De ingang van de priklocatie. (Foto: aangeleverd

HOORN - De coronavaccinaties op de locatie IJsbaan De Westfries zijn sinds 1 april in volle gang en dit tot volle tevredenheid van zowel de gevaccineerden als de mensen die dit alles hebben mogelijk gemaakt. Dat zijn allereerst de mensen van de GGD die erin geslaagd zijn een uitermate ruime ’priklocatie’ neer te zetten. Daarnaast de gemeente Hoorn, de directie van de ijsbaan en de vele medewerkers die een rol spelen in deze groots opgezette operatie.

De bezoekers ogen opgelucht: ‘Eindelijk mogen we’, is de algehele tendens. Ze worden in alle opzichten begeleid in hun tocht door de verschillende afdelingen, waar alles fris en ruim opgezet oogt. De locatie in De Westfries is niet alleen heel groot - efficiënter opgezet dan andere Noordhollandse priklocaties - maar kent ook een grote verwerkingscapaciteit, die indien de vaccins beschikbaar zijn, kan oplopen tot 4,5 duizend personen per dag. Er wordt twaalf uur per dag doorgewerkt in De Westfries. Iedereen die in aanmerking komt voor vaccinatie kan in Hoorn terecht, alwaar het Pfizer-vaccin, later ook het Janssen-vaccin, en mogelijk ook andere vaccins worden gebruikt.

Binnenkomst

Bij binnenkomst worden de benodigde papieren grondig bekeken. Voor degenen die slecht ter been zijn staan er rolstoelen klaar om het ze makkelijk te maken. Na verificatie wordt de te vaccineren persoon doorgeleid naar de ingang, waar met Eftelingachtige toegangshulpmiddelen kan worden voorkomen dat er wordt voorgedrongen, zodat iedereen op een ordentelijke manier aan de beurt komt. Wie eenmaal binnen is belandt bij de zogeheten priklijnen. Daar zijn maar liefst zestien vaccinatieruimtes met zowel medewerkers die de vaccinaties toedienen, als medewerkers die zorgen voor de administratieve afwikkeling. Op deze manier hoeven de verpleegkundigen niet onnodig te wachten, hetgeen de voortgang bevordert. Wie eenmaal aan de beurt is voor de prik, die in een mum van tijd is gezet, kan daarna plaatsnemen in een fris ogende wachtruimte met veel glas, alwaar circa honderdvijftig mensen gelijktijdig kunnen zitten om de gewenste tijd van vijftien minuten uit te zitten. Daar mag het mondkapje even af, zodat de medewerkers alle gevaccineerden goed in de gaten kunnen houden. Daarna kan de uitgang worden opgezocht.

Beveiliging en controle

Wie voornemens is om zonder uitnodiging een ’sneaky prik’ te halen (bijvoorbeeld om een geplande vakantie toch te kunnen laten doorgaan) kan dat beter maar uit zijn of haar hoofd zetten. De mensen die belast zijn met de controle, de beveiliging en de uitvoering verrichten hun werkzaamheden uitermate nauwgezet. Zowel bij de poort buiten waar de eerste medewerkers staan opgesteld, als in het gebouw zelf, waar alle noodzakelijke maatregelen zijn getroffen om alleen mensen met een uitnodiging snel en efficiënt van dienst te zijn.
Tot oktober zal er gewerkt worden in De Westfries. Als alles loopt zoals gepland zal iedereen die dat wil ook gevaccineerd zijn. Aansluitend kan de ijsbaan weer volledig open voor de schaatsliefhebbers.

Na de prik blijven mensen in deze ruimte nog vijftien minuten wachten.