‘Intens belangrijk dat de Zonnebloem blijft bestaan’

Algemeen
De Zonnebloem Regio West-Friesland zoekt nieuwe bestuursleden.
De Zonnebloem Regio West-Friesland zoekt nieuwe bestuursleden. (Foto: Theo Annes)

REGIO - De Zonnebloem Regio West-Friesland kent maar liefst 26 afdelingen in onze regio. Alleen al in Hoorn zijn vijf afdelingen actief! Voorzitter van de regio West-Friesland is Norbert de Vries uit Blokker. “Het bestuur van onze afdeling is op dit moment niet compleet; we zijn hard op zoek naar twee of drie bestuursleden voor de posten pr, bezoekwerk en activiteiten.”

De Zonnebloem Regio West-Friesland op zoek naar bestuursleden

Nationale Vereniging de Zonnebloem bestaat al ruim zeventig jaar en organiseert voor haar gasten - mensen vanaf achttien jaar met een lichamelijke beperking - diverse activiteiten, zoals een bezoek aan de schouwburg, het museum en workshops. Vele vrijwilligers zetten zich het hele jaar in om het sociaal isolement van mensen te verkleinen. “Normaal gesproken organiseren we vanuit West-Friesland ook twee keer per jaar een reis voor onze gasten. Dan huren we vakantiehuizen in Nederland. Helaas zit dat er dit jaar door corona weer niet in”, betreurt Norbert. “Gelukkig waren andere dingen in coronatijd wél mogelijk, zoals een wandeling maken met onze gasten of gewoon een luisterend oor bieden. Ook zijn er afdelingen van de Zonnebloem die attenties bij de mensen brachten. Wij doen er alles aan om eenzaamheid tegen te gaan. Daarom vinden we het, juist in coronatijd, heel belangrijk om in contact te blijven met onze gasten. Ze moeten weten dat er aan ze gedacht wordt.”

Samenwerken

De Zonnebloem Regio West-Friesland is zoals gezegd op zoek naar nieuwe bestuursleden. Zo zijn de taken van de nieuwe penningmeester het uitvoeren van administratieve werkzaamheden en het opstellen en bewaken van de jaarlijkse begroting en jaarrekening en het aanvragen van (eventuele) subsidies. “Het is belangrijk dat de nieuwe bestuursleden inzicht hebben in de regio en goed kunnen samenwerken in een groep”, benadrukt Norbert. “Onze vorige penningmeester heeft het jarenlang gedaan, maar heeft er onlangs een punt achter gezet. We hebben onlangs een nieuwe penningmeester gevonden. Het bestuur bestaat uit vier personen en willen graag naar zes. Wij komen vijf keer per jaar bij elkaar om te vergaderen. Daarnaast vergaderen we ook vijf keer per jaar met alle afdelingen in de regio.”

Paplepel

“Zelf vind ik het heel belangrijk om vrijwilligerswerk te doen”, gaat Norbert verder. “En dat doe ik graag bij de Zonnebloem, een mooie organisatie die veel voor onze medemens betekent. Dat zoveel vrijwilligers voor de Zonnebloem in touw zijn, waardeer ik enorm. Er gebeurt wat dat betreft veel in ons kleine West-Friesland! Zeker als je bedenkt hoe moeilijk het tegenwoordig is om vrijwilligers te vinden. Hoewel het bestuur van de afdeling in de Bangert en Oosterpolder vrij jong is, bestaat het grootste deel van de vrijwilligers uit senioren. Het zou mooi zijn als we wat jonge aanwas zouden krijgen. Het is intens belangrijk dat de Zonnebloem blijft bestaan. Naar elkaar omkijken is belangrijk, niet alleen in coronatijd. Het leven kan toch niet alleen maar bestaan uit werken? Zelf heb ik een fulltimebaan, maar ik vind het belangrijk dat ik daarnaast wat voor mijn medemens doe. Dat geeft mij voldoening en ik maak er graag tijd voor vrij. Het is mij eigenlijk met de paplepel ingegoten; mijn ouders waren ook allebei vrijwilliger bij de Zonnebloem. Toen in 2019 een nieuwe voorzitter gezocht werd, heb ik mezelf aangemeld. Een goed bestuur vormen voor de regio vond én vind ik een mooie uitdaging en ik hoop dat we dit bestuur binnenkort kunnen uitbreiden met twee of drie leden.”

Donateurs

Het werk van de vrijwilligers kan natuurlijk niet gedaan worden zonder donateurs van de Zonnebloem. Via de website www.zonnebloem.nl kunnen mensen een donatie doen. De Zonnebloem heeft geen landelijke collecteweek, maar wel een eigen loterij. In de periode april tot september vinden verschillende lotenacties plaats. Elke afdeling geeft hier zelf invulling aan.

Interesse om penningmeester te worden bij de Zonnebloem Regio West-Friesland? Stuur dan een mailtje naar voorzitterzbwf@gmail.com .