Preparateur Kim Bobeldijk uit Hoorn vereeuwigt de schoonheid van dieren

Algemeen
Kim prepareert op de foto een ransuil. Op de achtergrond andere dieren die zij opgezet heeft.
Kim prepareert op de foto een ransuil. Op de achtergrond andere dieren die zij opgezet heeft. (Foto: Jan Siebring Fotografie)

HOORN - Al sinds ze zich kan herinneren heeft ze al een grote liefde voor dieren en de natuur. Als kind knutselde ze al skeletjes van kleine diertjes in elkaar. “Naturalis en dierentuinen vond ik geweldige plekken en ook insectjes fotograferen deed ik graag.” Kim Bobeldijk (26) uit Hoorn is sinds 2017 hobbymatig preparateur. Zoals we in de volksmond zeggen: ze zet dieren op. “Sommige dieren zijn zó fascinerend en mooi dat ik ze gewoon wil ‘bewaren’. Op die manier probeer ik hun schoonheid te vereeuwigen.”

De vogels en kleine zoogdieren die Kim prepareert, zijn niet gedood voor haar werkzaamheden. “Dat is wel goed om te benadrukken”, zegt ze. “Op dit moment prepareer ik alleen in opdracht. Zo heb ik voor MAK Blokweer verschillende dieren opgezet, maar ook voor veel particulieren. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer iemand een dier heeft aangereden of buiten dood heeft gevonden. Ik krijg op dit moment bijvoorbeeld veel houtsnippen binnen. En heel soms komt er bij de Dierenambulance een dier binnen dat ik graag wil prepareren. Meeuwen vind ik bijvoorbeeld erg leuk om te ‘doen’; die kijken altijd zo koddig.” 

Vriezer

Kim heeft het vak geleerd van andere preparateurs. “Er bestaat wel een opleiding voor prepareren, maar dat is niet verplicht om het vak uit te kunnen oefenen. Iedereen mag zich preparateur noemen. Het kriebelde bij mij al zó lang en toen ik zeker wist dat ik het ook wilde leren, heb ik verschillende preparateurs gemaild met de vraag of ik mee mocht kijken.” Er zijn misschien mensen die het werk van Kim vies vinden, maar gelukkig krijgt ze veel vaker positieve reacties. “Ik doe het uit liefde en respect voor het dier. Maar in het begin vond ik het moeilijk om het bijvoorbeeld aan mijn ouders te vertellen. Ik schaamde me toch een beetje, denk ik. Nu is iedereen er wel aan gewend dat ik dit werk doe. Ik heb op zolder een eigen ruimte. Daar staat ook een vriezer waar ik verschillende dieren in bewaar.”

Geen bloed

Wanneer Kim een dier wil prepareren, moet ze - als het om een inheemse vogelsoort gaat - eerst bij het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) een merkteken aanvragen, zodat het dier geregistreerd staat. “Vervolgens zorg ik ervoor dat het diertje ontdooid is. Daarna haal ik met behulp van een scalpel de huid eraf en ik verwijder het lichaampje. Hierin bevinden zich alle organen. Meestal komt er bij prepareren geen bloed aan te pas, alleen wanneer het om bijvoorbeeld een aangereden vos of das gaat. Met een pincetje maak ik alles goed schoon, waarbij ik onder andere vet, pezen en vleesresten verwijder. Dit is echt priegelwerk waar heel veel tijd in gaat zitten. Vervolgens maakt Kim van een hard soort isolatiemateriaal een kunstlichaampje voor het dier. De huid moet ook gewassen en gelooid worden. Door de vleugels en pootjes gaat ijzerdraad. Maar het meeste werk zijn de veren. Die moet ik allemaal op de juiste plek krijgen, zodat het diertje er weer mooi uitziet. Met naald en draad naai ik de boel weer dicht. De oogleden zijn trouwens ook altijd lastig. Die moet je als het ware ‘terug boetseren’, omdat ze vaak helemaal vervormd zijn. De pootjes van het dier zijn vaak verkleurd, dus die schilder ik ten slotte weer in de goede kleur. Al met al ben ik met één dier zo’n anderhalve dag bezig. Ik moet wel zeggen dat ik perfectionistisch ben”, lacht Kim. “Ik ben nooit echt tevreden met mijn werk. En er is altijd ruimte voor leren en verbetering.” 

Hond familie Meiland

Veel mensen herinneren zich misschien nog wel Bommel, de hond van de familie Meiland die de harten van vele kijkers wist te stelen in de populaire tv-show. Na zijn overlijden werd Bommel opgezet door preparateur Wesley Kevenaar die daar zelfs een prestigieuze Europese prijs voor gewonnen heeft. “Ontzettend knap wat hij gedaan heeft inderdaad, maar ik waag me niet aan huisdieren. Bij een huisdier is het voor het baasje belangrijk dat de uitdrukking van het dier klopt. Mensen hebben zo’n dier jarenlang in huis gehad en hun huisdier herkennen ze vaak aan een specifieke blik. Die is moeilijk na te maken.” Op de vraag welk dier Kim nog op haar wensenlijstje heeft staan, antwoordt ze: “Een raaf. Dat vind ik zulke mooie beesten. Helaas zijn ze in Nederland heel zeldzaam en kom je er dus niet zo makkelijk aan. De mooiste dieren die ik geprepareerd heb zijn kerkuilen, majestueus dieren met een mooie houding. Ik zet best veel kerkuilen op en vind het elke keer weer superleuk. Het is de kunst om een dier in zijn natuurlijke houding op te zetten. En misschien nog wel belangrijker is het gezicht of de uitdrukking van een dier. Hierin probeer ik me steeds verder te ontwikkelen. Ik prepareer op dit moment meerdere dieren per week, dus ik ben goed op weg”, besluit Kim.

Wie ook een dier (uit het wild) door Kim wil laten prepareren, kan voor meer informatie kijken op www.preparateurbobeldijk.nl of op Facebook: Taxidermy Kim Bobeldijk.