Oud Hoorn verzorgt een historische rondleiding in het havengebied.
Oud Hoorn verzorgt een historische rondleiding in het havengebied. ((Foto: Vereniging Oud Hoorn))

Stadswandeling Gouden Eeuw

HOORN - Vereniging Oud Hoorn verzorgt vrijdag 28 juni een Gouden Eeuw-wandeling in Hoorn. De gidsen vertellen tijdens de wandeling over de ontwikkelingen van het havengebied in de Gouden Eeuw. Ook nemen zij de deelnemers mee naar binnen in Museumhuis Bonck aan de Binnenluiendijk om te ervaren hoe een koopman in die tijd woonde en werkte. Museumhuis Bonck is een uitzonderlijk goed bewaard voorbeeld van een koopmanshuis uit de bloeiperiode van de Hoornse geschiedenis.

Aan het einde van de zestiende eeuw krijgen de Lage Landen de wind in de zeilen. Het gaat goed met de handel en economie en Nederland mag zich een van de belangrijkste landen op aarde noemen. Na de overwinning op Admiraal Bossu en de Spanjaarden in 1573 staat Hoorn aan de vooravond van grote veranderingen. Het geld stroomt binnen met zeehandel. De haven is te klein. Drie jaar na de overwinning op Bossu komt er een nieuwe haven. De scheepvaart floreert, pakhuizen zitten tot aan de nok toe vol, de scheepsbouw zorgt voor veel werk en vanuit de Hoornse haven vertrekken tientallen schepen naar verre oorden.

De Gouden Eeuw-wandeling begint om 19.30 uur vanaf de Doelenkade/Ottobrug. Deelname is gratis. Ga voor meer informatie naar www.oudhoorn.nl.

Meer berichten