Het voormalige St. Jans Gasthuis aan het Kerkplein.
Het voormalige St. Jans Gasthuis aan het Kerkplein. ((Foto: aangeleverd))

Ziek en Zeer-wandeling

HOORN - Vereniging Oud Hoorn verzorgt vrijdag 12 juli om 19.30 uur een 'Ziek en Zeer-wandeling' vanaf de Roode Steen in Hoorn. Deelname is gratis.

Wie in de Middeleeuwen ziek werd, verlaatte zich op één van de vele huishoudmiddeltjes die van moeder op dochter werden doorgeven. En mocht dat niet baten, dan hielp wellicht een drankje van een kwakzalver of een schietgebedje bij een heiligenbeeld. Artsen waren er niet. In gasthuizen kwamen vermoeide reizigers en pelgrims op krachten. In het Oude Mannenhuis op het Dal zaten zwakbegaafden, criminelen en dronkaards bij elkaar. Echte zorg was er niet.

Tijdens deze wandeling nemen de gidsen van Oud Hoorn de wandelaars mee langs straten en gebouwen die met verschillende vormen van zorg te maken hadden: lichamelijke en geestelijke zorg, armen-, wezen- en ouderenzorg. Onderweg komen de wandelaars de eerste échte stadsdokter van Hoorn tegen. Nadat Velius in Italië promoveerde in de geneeskunst kwam hij in 1594 terug naar Hoorn. Velius geeft een voorproefje van een kruidenbrouwsel; in zijn tijd het panacee tegen alle kwalen.

Ga voor meer informatie naar www.oudhoorn.nl.

Meer berichten