Carlo & Irene: "Met Telekids is voor ons alles begonnen."
Carlo & Irene: "Met Telekids is voor ons alles begonnen." ((Foto: aangeleverd))

Schatkist tien jaar Telekids gaat open

HOORN - Het is 2 oktober 2019 dertig jaar geleden dat het legendarische kinderprogramma van Carlo en Irene van start ging bij RTL 4 en het is twintig jaar geleden dat het stopte. Een mooie datum om eens terug te blikken. Daarom gaat vanaf 4 oktober tot en met 21 juni 2020 in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn de schatkist van tien jaar Telekids open. De leukste fragmenten en mooi bewaarde memorabilia worden interactief tentoongesteld, zodat de miljoenen kijkers van het RTL 4-programma van toen hun herinneringen kunnen herbeleven.

Alle pittige hoogtepunten komen voorbij; het eenzame begin van RTL in Luxemburg, het ontstaan van het duo, de bonte zaterdagochtend, de films, het droomhuwelijk, de Megadagen, de typetjes, de liedjes, Pittige Tijden, beelden achter de schermen, de Pittige Popconcerten en de afscheidsshow op 2 oktober 1999 en nog veel meer. Hilarische fragmenten van het legendarische setje komen regelmatig voorbij op nostalgie-sites als Forever Telekids, Wij houden van The'90 en EnToen.TV. De aandacht op social media en de vraag om fragmenten en verhalen zijn directe aanleiding geweest voor deze bonte expositie.

Zaterdagochtendspektakel

Carlo & Irene: "Met Telekids is voor ons alles begonnen. Onze tv-carrières en onze liefde voor elkaar als duo. Nog dagelijks worden wij aangesproken door de kinderen van toen over hoe zij ooit zo enorm genoten hebben van de Telekids-ochtenden. Echt geweldig dat er na al die jaren een overzichtstentoonstelling komt van die legendarische tijd." Telekids werd zeven dagen per week uitgezonden en de populariteit groeide. Een roadshow, merchandising en cd's volgden. Zondag 5 april 1992 was Telekids toe aan zijn duizendste uitzending. Een zeer speciaal programma waaruit ook weer bleek hoe populair het programma was. Na een oproep om verkleed naar de studio te komen om er live bij te zijn, stond het buiten bij de studio helemaal vol. in 1993 kreeg Telekids op zaterdagochtend concurrentie. Het werd tijd om het roer 'groots' om te gooien en Carlo Boszhard kwam aan de zijde van Irene. Samen bouwden ze Telekids uit tot een zaterdagochtendspektakel.

Toesssssstand

Carlo & Irene schakelden de hele ochtend moeiteloos tussen populaire rubrieken als De Vliegende Ouwe Taart, Meidengeheimen, Carlo's Crisis en typetjes als Mevrouw Zuurtje & Mevrouw Pruimpje en Giechel & Goochel. Nationale en internationale artiesten stonden graag heel vroeg op voor een optreden op zaterdagochtend. Carlo & Irene presenteerden de persiflage op showbizz-programma's in de roddelrubriek Spotlight en speelden alle rollen in de livesoap Pittige Tijden met een lange parade van Vraag Maar Raak-gasten als gastspeler waar ook de oudere kijker graag mee wakker werd. Teksten als 'Ik wil op mijn motor rijden' en 'Wat een toesssssstand' werden gevleugelde uitspraken. En als je aan de spelshow MegaBlubberPowerRace had meegedaan, was je de held van de klas.

Tv-geschiedenis

Op 2 oktober 1999 kwam in een tien uur durende afscheidsshow een spectaculair einde aan een tijdperk dat in deze expositie zal herleven. Hans Stuijfbergen, directeur van het Museum van de 20e Eeuw: "Telekids met Carlo en Irene heeft natuurlijk tv-geschiedenis geschreven. Wat voor mijn generatie 'Stuif-es-in' was, was in de jaren negentig natuurlijk dit programma. Daar wilde je bij zijn, daar werd over gesproken. Kinderprogramma's van nu hebben goed gekeken naar Telekids. Daarom is het terecht dat er nu een tentoonstelling over dit programma komt."

Gezocht

In de afscheidsshow zijn vele Telekids-decor-items geveild die het museum graag in de expositie wil opnemen. Er wordt bijvoorbeeld gezocht naar Kaatje Tokkel, de grote kip uit de eerste seizoenen van Telekids. Wie heeft haar gezien? Of wie weet waar de desk van Spotlight is? Of de Zonnesteen uit de film 'Carlo & Irene en Het Geheim van de Zonnesteen'? Neem contact op met het Museum van de 20e Eeuw: info@museumhoorn.nl .


Meer berichten