Een wereldreis met een Moordenaar

  Nieuws
Gooische Moordenaar locomotief 18 op het gerestaureerde station van Wognum. (Foto: Benno Ellerbroek)
Gooische Moordenaar locomotief 18 op het gerestaureerde station van Wognum. (Foto: Benno Ellerbroek) (rodi.nl)

HOORN - Zo'n eeuw geleden reden er vijfhonderd rond in heel Nederland. De klassieke Nederlandse stoomtram was een bijzondere verschijning. Een stoomlocomotief met een vierkante vorm, die ervoor moest zorgen dat paarden niet schrokken als het briesende gevaarte aan kwam rijden. Nu zijn er nog twee over die kunnen rijden. Zij nemen de bezoekers van de Museumstoomtram deze zomer mee op reis van Hoorn naar Medemblik.
Het levende museum bestaat vijftig jaar en laat in dit kader de twee gerestaureerde locomotieven extra vaak rijden. In de afgelopen weken, maar ook in de komende weken staan locomotief 18 van de Gooische Stoomtram uit 1921 en locomotief 8 van de Haagsche Tram uit 1904 voor de stoomtrams naar Medemblik. Niet eerder waren ze in het museum zo vaak op de rails te zien.
De bijzondere verschijningen droegen in het verleden allerlei bijnamen. ‘Koektrommel’ of ‘Stoof’ naar de vorm, of minder vleiende, zoals ‘Moordenaar’. Dit als gevolg van de vele ongelukken die langs de tramrails gebeurde. Overigens meestal veroorzaakt door onoplettende medeweggebruikers. Reizen achter zo’n 'Moordenaartje' was tot 1930 voorbehouden aan mensen die relatief veel geld konden betalen voor een tramrit. Een reis van Hoorn naar Medemblik met zo’n locomotief werd in die jaren door velen al snel als een wereldreis gezien. Qua beleving is een ritje met het rijdende museum dat in ieder geval nog steeds.
Meer informatie, reisplanner en E-tickets: www.stoomtram.nl.

Meer berichten