Kort nieuws

  Nieuws

Op Roet

HOORN - De kaartverkoop voor de nieuwste voorstelling van stichting Op Roet uit Hoorn is van start gegaan. 'Friends to Be…' heet de nieuwe productie waarin Oost en West elkaar ontmoeten. Ofwel: wat gebeurt er als een Arabier een Westerling tegenkomt? Twee acteurs uit verschillende culturen onderzoeken of zij vrienden kunnen worden. Wat moet er gedeeld worden om elkaar te verstaan? En hoeveel water doe je dan bij de (alcoholvrije) wijn? De voorstelling is meerdere keren te zien in grand café Turf aan de Gedempte Turfhaven 19 in Hoorn. De aanvang is steeds om 20.30 uur. Speeldata: 6, 10, 11, 12 en 13 oktober. Meer informatie: www.op-roet.nl.
Het Diner

REGIO - Toneelgroep Het Meertheater speelt binnenkort het toneelstuk Het Diner naar het gelijknamige boek van Herman Koch. Het stuk, bewerkt door Kees Prins, gaat over een chic vijfgangendiner. Deelnemend aan het diner zijn de broers Serge en Paul Lohman samen met hun echtgenotes Babette en Claire. Serge Lohman staat op het punt om de nieuwe minister-president van Nederland te worden, maar zijn zoon en de zoon van zijn broer hebben iets verschrikkelijks gedaan. De pubers hebben iets uitgespookt wat hun toekomst kan verwoesten. Terwijl de spanning aan tafel stijgt, blijft de gerant doorkeuvelen over de herkomst van de tomaatjes en andere triviale zaken. Het diner is een cynische doch humoristische thriller die menig ouder een spiegel voorhoudt. Want in hoeverre ben je verantwoordelijk voor het gedrag van je kind? En hoe ver ga je in hen beschermen tegen de consequenties van hun daden? De regie is in handen van Robert-Jan van Dijk. Het Diner wordt gespeeld door Wilfried Ligthart (Serge), Linda Meester-Wiering (Babette), Vincent Sijs (Paul), Sascha Butter/Annette Wammes (Claire) en Chris van de Pol (Gérant). Speeldata: zaterdag 6 oktober om 20.00 uur in Het Pakhuis in Hoorn (première), zondag 7 oktober om 15.00 uur in Het Pakhuis in Hoorn, zaterdag 13 oktober om 20.00 uur in Pancratius in Oosterblokker, zaterdag 20 oktober om 20.00 uur in De Schalm in Westwoud, zaterdag 27 oktober om 20.00 uur in De Stek in Grootebroek, zaterdag 17 november om 20.00 uur in De Drommedaris in Enkhuizen en vrijdag 23 november om 20.00 uur in De Schoof in Wervershoof.
Schaatsen

HOORN / HOOGKARSPEL - Schaatstrainingsgroep (STG) Solid Aqua is 1 oktober gestart met de trainingen op het ijs van kunstijsbaan De Westfries in Hoorn. Jeugdleden die al een beetje kunnen schaatsen zijn welkom bij STG Solid Aqua om met plezier beter te leren schaatsen. Zij kunnen maandag- en woensdag van 18.00 tot 19.15 uur trainen op het ijs. Kinderen vanaf dertien jaar kunnen op maandag van 19.30 tot 20.45 uur en woensdag van 18.00 tot 19.15 uur mee trainen. Voor toerschaatsers zijn er afwisselende trainingen op maandag van 21.00 tot 22.15 uur en vrijdag van 18.45 tot 19.45 uur. Als de ijsbaan dicht gaat in maart, is het mogelijk om mee te doen met de training op de landijsbaan in Hoogkarspel en de fietstraining op vrijdagavond. Meer informatie: www.solidaqua.nl of mail naar saledenadm@gmail.com. Kijk ook op de Facebookpagina: STG Solid Aqua.
Word
HOORN - Stichting Netwerk verzorgt vanaf maandag 8 oktober een cursus Word 2013 in wijkcentrum de Huesmolen, Huesmolen 60 in Hoorn. De cursus bestaat uit acht lessen, elke maandag van 13.30 tot 16.00 uur. Meer informatie: Marcel Frankfort, 0229-219966 of m.frankfort@netwerkhoorn.nl.

Verhalenplein

HOORN - Irina Hoffer van Gebarenrijk start vanaf zondag 7 oktober met het Verhalenplein. Op het binnenpleintje in het MIX-gebouw (of het buitenpleintje bij mooi weer) aan de Verlengde Lageweg 19 in Hoorn improviseert zij voor het hele gezin elke eerste zondag van de maand om 10.30 uur een verhaal. Dit duurt een half uur. En dit kan ze niet alleen, ze vraagt hierbij de hulp van haar publiek. Zo fantaseren zij samen een hoofdpersoon. Dat kan een mens, dier of ding zijn, die een mooi avontuur beleeft. Het is een verrassing wat voor avontuur dat is, want dat wordt helemaal bepaald door de inbreng van het publiek. Irina is een voorstander van visueel vertellen en maakt haar verhalen graag driedimensionaal. Daarom zet ze lichaamshouding, stem, mimiek en ondersteunende gebaren in bij het vertellen van het verhaal. Kosten zijn 3,50 euro per persoon. Iedereen is welkom en krijgt na afloop limonade.
Kledinginzamelingsactie

HOORN - Sam’s Kledingactie zamelt al vijftig jaar kleding in voor mensen in nood. De opbrengst van de kleding komt dit najaar ten goede aan het onderwijs in de crisisgebieden in de Centraal Afrikaanse Republiek. Doel van het project is het geven van goed onderwijs aan kinderen van zes tot veertien jaar en in het bijzonder kinderen die geleden hebben onder het geweld. Om het onderwijs op gang te krijgen zorgt Cordaid, waar onder Sam’s Kledingactie valt, voor goede scholen en schoolmaterialen. Daarnaast bieden zij hulp aan de dorpen waar de scholen staan en aan het onderwijspersoneel van de scholen. Kleding, schoenen (samen gebonden) en huishoudtextiel (zoals lakens, dekens, gordijnen, dekbedovertrekken en handdoeken) kunnen in gesloten plastic zakken ingeleverd worden op Moerbalk 34, Tweeboomlaan 78 (tussen 9.00 en 19.00 uur) en Grote Oost 107 (tussen 9.30 en 12.00 uur) in Hoorn. Meer informatie: 0229-504749.
Ruilbeurs

BLOKKER - De vereniging Vonkvrij houdt zondag 7 oktober van 10.00 tot 15.00 uur een grote ruilbeurs in De Nadorst, Westerblokker 171 in Blokker. Iedereen die lucifermerken, sigarenbandjes en suikerzakjes is van harte welkom. De toegang bedraagt vijftig eurocent. Meer informatie: 0229-215681 of rstuut@lucifer-merken.nl. Kijk ook op www.lucifer-merken.nl.
BON-filmhuis

MEDEMBLIK - De film Coco wordt vrijdag 12 oktober om 19.00 uur getoond in het BON-filmhuis, aan de Admiraliteitsweg in Medemblik. In Mexico viert men op Día de Muertos (1 en 2 november) dat de zielen van de doden terug naar aarde keren. De 12 jarige Miguel brengt tijdens dit feest een bezoek aan het graf van een nationale muziekheld. Hij is namelijk ervan overtuigd dat hij een afstammeling van deze muzikant is. Als bij toverslag wordt de jongen samen met de straathond Dante in de wonderlijke wereld van de doden gezogen. Entree: 3,50 euro. Reserveren: film@bontheater.nl.
Fashion event

HOORN - Modeontwerper Sepehr Maghsoudi nodigt iedereen uit voor zijn fashion event op zaterdag 13 oktober in het oude stadhuis aan de Nieuwstraat 23 in Hoorn. Het evenement wordt georganiseerd ter ere van zijn tienjarig jubileum als modeontwerper. Om 12.00, 15.00 en 17.00 uur zijn er shows van Sepehrs nieuwste collectie 'The One'. Gratis tickets zijn verkrijgbaar via e-mail: sepehrmaghsoudi@gmail.com. Vermeld het voorkeurstijdstip van de modeshow en het aantal personen. Meer informatie: www.sepehrmaghsoudi.com.
Standby

HOORN - De meeste bewoners hebben hun financiën goed op orde. Maar er zijn ook mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken. Voor Project Standby, een nieuw project in de Grote Waal in Hoorn, is Stichting Netwerk op zoek naar bewoners die zich willen inzetten als plan- of buurmaatje. Een maatje zet zich wekelijks of tweewekelijks in voor iemand die wat extra aandacht, ondersteuning of begeleiding nodig heeft. Een planmaatje helpt onder andere met de boekhouding en het ordenen van de administratie. Een buurmaatje gaat samen sporten, bijpraten of komt langs voor bijvoorbeeld een bezoekje aan de markt. De vrijwilligers krijgen begeleiding op maat en een training bij Stichting Netwerk en Jouw Budgetcoach. Interesse? Bel of mail Antoinette Roovers: 0229-280940 of a.roovers@netwerkhoorn.nl.
Kleding- en speelgoedmarkt

HOORN - In wijkcentrum De Huesmolen, De Huesmolen 60 in Hoorn, vindt zaterdag 13 oktober van 11.00 tot 14.00 uur een kleding- en speelgoedmarkt plaats. Wie zelf wil verkopen, kan reserveren via kledingmarktrisdam@netwerkhoorn.nl. Vermeld hierin naam, adres, telefoonnummer, het aantal tafels en wat er verkocht wordt (kinderkleding, kleding voor volwassenen of speelgoed). De opbrengst is honderd procent voor de verkoper zelf. Kosten zijn 3,50 euro per tafel. Kleding en speelgoed die niet meer mee naar huis hoeven, kunnen in het wijkcentrum achtergelaten worden. Alles wordt gedoneerd aan de kinderkledingbank en stichting Emmaus.
Bodemvondsten

BLOKKER - In de grond leven dieren en er zitten allerlei schatten in verstopt, maar ook afval. Kinderen tussen de zes en twaalf jaar die willen weten wat er allemaal onder de grond gebeurt, kunnen zondag 7 oktober een middagje speuren naar bodemvondsten bij MAK Blokweer, Kloosterhout 1-2 in Blokker. De middag is van 14.00 tot 15.30 uur. De kosten zijn 4,50 euro per kind. Aanmelden: 0229-266344 of info@mak-blokweer.nl. Meer informatie: www.mak-blokweer.nl.
'Stemmen uit de loopgraven'

ENKHUIZEN - In de voorstelling 'Stemmen uit de loopgraven' wordt herdacht dat in november 2018 de Eerste Wereldoorlog honderd jaar geleden ten einde kwam. Uitgebreid onderzoek naar poëzie uit de Eerste Wereldoorlog bracht de geschiedenis van twaalf jongemannen aan het licht die in de loopgraven hun zielenroerselen op papier zetten. Waar kwamen ze vandaan? Hoe raakten ze in deze oorlog verzeild? Hoe liep het met hen af? Gitarist John Nuyten verzamelde de verhalen van deze jonge mensen. Het bleken persoonlijke, ontroerende en verrassend eigentijdse gedichten te zijn die hij op muziek zette. Zangeres Lizet van Beek vertolkt ze op indringende wijze. Deze voorstelling vindt dinsdag 9 oktober plaats in de Drommedaris, Paktuinen 1 in Enkhuizen. Aanvang 20.30 uur. Meer informatie en tickets: www.drom.nl.
Voorleesfeest

BLOKKER - MAK Blokweer verzorgt woensdag 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, een interactief Energiek Voorleesfeest voor kinderen van vier tot acht jaar. Naar aanleiding van het grappige prentenboek 'Daan helpt de aarde redden' wordt met de kinderen besproken wat ze zelf kunnen doen om de wereld, en in het bijzonder het water, gezond te houden voor mens en dier. Na het voorlezen gaan de kinderen op onderzoek in de nieuwe wisseltentoonstelling 'Doorzie Doorzichtig Waterdicht'. Aanvang 14.30 uur aan de Kloosterhout 1-2 in Blokker. Kosten: 3,50 euro per kind. Aanmelden: 0229-266344 of info@mak-blokweer.nl. Meer informatie: www.mak-blokweer.nl.
West-Friesland Speaking

HOORN - West-Friesland Speaking spreekt maandag 8 oktober in café JP Coen aan de Veemarkt 17 in Hoorn over het thema 'LHBTI & inclusief beleid'. Er is in West-Friesland nog veel te doen qua bewustwording en acceptatie van LHBTI (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender en Intersekse). Sprekers zijn onder andere Wielie Elhorst (eerste predikant in Nederland speciaal voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) en Marco Altena (oprichter Roze in Blauw en voorzitter van het NS-diversiteitsnetwerk Trainbow). Een aantal gebruikersdeskundigen - zoals het Mark Luiken van voetbalvereniging Always Forward - gaan in op inclusief beleid om de sociale acceptatie van LHBTI op werk, school of vereniging te bevorderen. Ook is een kort filminterview te zien met schrijver Pim Lammers. Hij schreef het kinderboek 'Het lammetje dat een varken is', waarin gender en identiteit voor kleuters bespreekbaar wordt gemaakt. De Hoornse diversiteits-wethouder Kholoud Al Mobayed gaat aan het einde van de avond inhoudelijk in op de sprekers. De avond staat onder leiding van moderator Matthijs Wolff. De sprekersbijeenkomst LHBTI & inclusief beleid maakt onderdeel uit van de Roze Week West-Friesland (6 tot en met 14 oktober). Aanvang 19.30 uur, toegang is gratis. Aanmelden kan via Facebook (West-Friesland Speaking LHBTI & inclusief beleid).
Bridgen

TWISK - Bridgeclub Klein Begin verzorgt van 5 oktober tot en met 29 maart elke week op vrijdag een vrije inloop bridgemiddag. De bridgemiddagen worden gehouden in het dorpshuis, Dorpsweg 91 in Twisk. Inschrijven kan tot 13.30 uur. Meespelen kost twee euro per persoon. Meer informatie: Sjaak Visser 0227-544502 of stuur een e-mail naar s.visser48@quicknet.nl.
Sweelinck

HOORN - In de Koepelkerk aan het Grote Noord 15 vindt zondag 7 oktober een educatief orgelconcert plaats. Het publiek maakt een dag mee uit het leven van Jan Pieterszoon Sweelinck. Willem Woestenburg vertelt over het leven van volgens velen Nederlands grootste componist aller tijden en geeft uitleg over zijn composities. De stadsorganist van Hoorn, Mark Heerink, voert een aantal orgelwerken van Sweelinck uit op het Kloporgel. Aanvang 15.30 uur, vrij entree. Meer informatie: www.orgelconcerten-hoorn.nl.
Cantatevesper

ENKHUIZEN - In de Zuiderkerk aan de Zuiderkerksteeg in Enkhuizen klinkt zondag 7 oktober om 17.00 uur een cantate in de nieuwe reeks cantatevespers. Uitgevoerd wordt een cantate van Friedrich Wilhem Zachov (1663-1712): 'Herr, wenn ich nur Dich habe'. De uitvoerenden deze middag zijn: een projectkoor en -ensemble onder leiding van Jerry Korsmit, de sopraan Carla Veeningen, Pieter van Breugel, alt (countertenor), André Cruz, tenor, Andreas Goetze, bas en organist Jan Spijker. Voorgangers zijn de predikanten Jantina de Ruiter en Henk Haandrikman. De toegang is gratis. Wel is er een collecte voor de onkosten.
Innerlijke kracht

HOORN - Diana Grose verzorgt vanaf vrijdag 12 oktober een cursus 'Innerlijke kracht en Zelfgenezend vermogen' in Inloophuis Pisa, Draafsingel 59 in Hoorn. Deze cursus is bij uitstek geschikt én bedoeld voor vrouwen die klaar zijn met hun reguliere behandeling. In acht bijeenkomsten van twee uur geeft Diana een cursus over de fysiologische consequenties van langdurig stress en de gevolgen daarvan op het kankerproces. Een keur aan oefeningen en methoden komt aan bod, zoals: ademhalingsoefeningen (geest tot rust brengen), innerlijke glimlach (liefdevol naar jezelf kijken), activering van levensenergie (ook wel chi) en geleide meditatie (energie opbouwen in de drie centra van kracht). Naast het aanleren van de oefeningen heeft juist ook het samenzijn een grote toegevoegde waarde; van elkaar leren, elkaar erkennen en elkaar steunen. De cursus is na 12 oktober elke veertien dagen van 10.00 tot 12.00 uur. De laatste bijeenkomst is 18 januari. Aanmelden en meer informatie (bijvoorbeeld over de kosten): administratie@inloophuispisa.nl, www.inloophuispisa.nl of 0229-758531.
Wereldschaakdag

HOORN - Schakend Nederland viert zaterdag 13 oktober Wereldschaakdag. De Hoornse schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn doet mee met een simultaanwedstrijd in de Werenfriduslocatie van het Tabor College in Hoorn (De Keyzerstraat 1, zijstraat Drieboomlaan). Vier topspelers van de club nemen het in hun eentje op tegen een groep tegenstanders. Voor de jeugd tot en met achttien jaar is drievoudig Nederlands jeugdkampioene Robin Duson, woonachtig in Hoorn, simultaangeefster (aanvang 11.00 uur). Arlette van Weersel, Martijn Monteban en Daan Zult spelen in het eerste team van Caïssa-Eenhoorn dat in de op een na hoogste klasse van Nederland uitkomt. Zij doen hun zetten vanaf 20.00 uur. Aanmelden kan via www.caissa-eenhoorn.nl. De kosten bedragen vijf euro.
Jeugdtrainersavond

HOOGKARSPEL - Bij SC Spirit '30 aan de Sportlaan 8 in Hoogkarspel vindt vrijdag 12 oktober een landelijke jeugdtrainersavond plaats. Het thema van deze bijeenkomst is 'het trainen van jeugdspelers' (zowel pupillen als junioren). De avond is bedoeld voor jeugdtrainers die de jeugd nóg beter wil trainen en coachen. Er worden praktische tips en trucs gegeven. Aanvang 19.00 uur. Aanmelden kan via info@jeugdvoetbalopleiding.nl. Meer informatie: www.jeugdvoetbalopleiding.nl en www.spirit30.nl.
Herfstwandeling

OUDENDIJK - Vanuit eetcafé Les Deux Ponts aan de Slimdijk 2 in Oudendijk start zondag 7 oktober om 14.00 uur een herfstwandeling onder leiding van een gids. Hij laat de mooiste plekjes van de oude veenpolder Beetskoog en Werelderfgoed Beemster zien. De wandeling is circa 8,4 kilometer lang. Honden niet toegestaan. Kosten zijn 3,50 euro per persoon, kinderen tot twaalf jaar 1,50 euro. Meer informatie: 0229-541275.
Kolven

ANDIJK - Dameskolfclub Vrouwenkliek en herenkolfclub Onder Ons presenteren van 8 tot en met 20 oktober - onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Kolfbond - de Klasse Kampioenschappen Kolven voor dames en heren. Dit jaar vinden de wedstrijden plaats in de kolfbaan van Cultura aan de Kleingouw 112 in Andijk. De voorrondes van de dames zijn van 8 tot en met 11 oktober; zaterdag 13 oktober wordt de finale gespeeld. De heren spelen de voorrondes de week erna, van 15 tot en met 18 oktober. Hun finale is zaterdag 20 oktober. Beide finales beginnen om 13.30 uur. Wie dit eeuwenoude kolfspel eens van dichtbij wil bekijken, is van harte welkom. De toegang is gratis. Meer informatie: www.cultura-andijk.nl.
Hulphond

HOORN - De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) verzorgt woensdag 10 oktober een themamiddag in het Rode-Kruisgebouw aan de Vredehofstraat in Hoorn. Carla van Erngelenburg is blind en neemt haar hond mee. Zij vertelt over hoe zij door haar hulphond wordt geholpen. Marthie Wiegman vertelt over de opleiding van honden in het algemeen en van blindengeleidehonden in het bijzonder. Aanvang 14.00 uur. Entree (inclusief koffie/thee) is drie euro.
Monument van Trots

HOORN - In de Maria Kapel, Korte Achterstraat 2a in Hoorn, wordt dinsdag 9 oktober - tijdens de Roze Week - de documentaire 'Monument van Trots' (de geschiedenis van het homomonument in Amsterdam) getoond. De documentaire laat een stukje homogeschiedenis zien in Nederland en geeft een tijdsbeeld van een periode die achter ons ligt, maar nog steeds actueel is. Daarna is er discussie met Sebastiaan Kes, de regisseur. Een paar mensen uit de regio die iets met LHBTI en met West-Friesland te maken hebben, vertellen hun eigen Moment van Trots. Wethouder Simon Broersma (Fractie Tonnaer) deelt zijn Moment van Trots met de aanwezigen. Aanvang 20.00 uur. Entree is gratis. Meer informatie: www.lhbtiwestfriesland.nl.
Computerclub
ZWAAG - De Algemene Computerclub Hoorn (ACH) houdt zaterdag 13 oktober een inloopdag tussen 10.00 en 16.00 uur in wijkcentrum de Cogge, Akkerwinde 44 in Zwaag. Bezoekers kunnen terecht met computervraagstukken op software- en hardwaregebied. Aanmelden kan via ach.hoorn.bestuur@gmail.com, maar gewoon binnenlopen mag ook. De ACH houdt elke tweede zaterdag van de maand een inloopdag.
Mariaviering

HOORN - In de Koepelkerk aan het Grote Noord in Hoorn vindt zondag 7 oktober om 11.00 uur een eucharistieviering plaats ter ere van Maria van Hoorn. Pastoor Samuel Marcantognini gaat voor in deze viering waarin het beeld ‘Maria van Hoorn’ aanwezig is vanuit het Westfries Museum. Stichting Maria Gilde organiseert jaarlijks in het eerste weekend van oktober activiteiten rondom het Mariabeeld dat in 2007 werd verworven na een geldinzameling onder de bevolking en het bedrijfsleven van Hoorn. Voces Cyriaci luistert de viering muzikaal op met onder andere Marialiederen. Na afloop wordt koffie en thee geschonken en is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Het Maria Gilde deelt aan alle aanwezigen een ansichtkaart uit met een beeltenis van Maria van Hoorn.
Volkorenfestival

ANDIJK - Cultura-Horeca, Popkoor Cantabile en Andijks Gemengd Koor organiseren dit jaar gezamenlijk een Volkorenfestival op zondag 14 oktober. De andere deelnemende koren zijn het Jongerenkoor AOW, Rieleks, en Absolutely Music. Inloop om 13.30 uur, aanvang om 14.00 uur en de toegang is gratis. Voor iedereen is er een gratis kopje soep met een broodje. Om 17.00 uur kan iedereen meezingen met Het Amsterdamse Duo.
Taizé-viering

WESTWOUD - Taizé Westfriesland verzorgt zondag 14 oktober een viering in de PKN-kerk aan de Dr. Nuijensstraat 24 in Westwoud. Aanvang 19.30 uur. Oktober is 'Mariamaand' en dus heeft de icoon 'van moeder en kind' een speciale plaats in de viering. Zoals gebruikelijk heeft de viering een meditatief karakter. Taizé-liederen worden afgewisseld met stiltes en korte teksten. Na afloop is er gelegenheid tot ontmoeten in de consistorie van de kerk. Volg Taizé Westfriesland op de gelijknamige Facebookpagina en op de website www.taizewestfiesland.nl. E-mail: taizewestfriesland@gmail.com.
Opera

LUTJEBROEK - Even het geheugen opfrissen? Kees Schilder uit Volendam presenteert woensdag 17 oktober bij de Seniorenraad Stede Broec een muzikale middag over opera en operette. Deze middag krijgt het publiek mooie fragmenten te horen met daarnaast interessante informatie over de muziek, het verhaal en de uitvoerende artiesten. Aanvang 14.00 uur in De Wurf, Fresialaan 2 in Lutjebroek. Toegang en koffie/thee in de pauze gratis.
Gezond Natuur Wandelen

BLOKKER - Samen wandelen in het groen is goed voor lichaam én geest. Daarom biedt Stichting Gezond Natuur Wandelen elke week op vaste tijden en plekken wandelingen aan in de natuur of het groen in de stad. Een wandeling duurt ongeveer een uur en gaat in een rustig tempo. Deelname kost niets, aanmelden is niet nodig. Na afloop is er gelegenheid om samen koffie of thee te drinken. In Hoorn is elke woensdag om 10.00 uur een Gezonde Natuur Wandeling vanuit MAK Blokweer, Kloosterhout 1-2 in Blokker. Vrijwilligers begeleiden de wandelingen en vertellen onderweg wat over de natuur. Een overzicht van alle wandelingen is te vinden op www.gezondnatuurwandelen.nl. Deze ‘natuurmomenten’ maken de wandelingen extra aantrekkelijk.
Alzheimer Café

HOORN - Het Alzheimer Café houdt woensdag 17 oktober een bijeenkomst in het Hoge Hop, Roerdomp 2 in Hoorn. Het onderwerp deze avond luidt: 'Juridische zaken en dementie'. Zijn de zaken goed geregeld? Wat kan ik nog regelen bij dementie? Bewindvoering, mentorschap en curatele; wat houdt dat in? Als deskundige is uitgenodigd Wolbrecht van Heuvel, kandidaatsnotaris. De gespreksleider van deze avond is Marjolein Boersma. Het programma begint om 19.30 uur, de toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie: Ellen Bos-Ruijer, e.ruijer@geriant.nl of 0229-741741.
Mooie borders

ENKHUIZEN - Groei & Bloei afdeling Enkhuizen verzorgt donderdag 18 oktober in de Nieuwe Doelen, Spoorstraat 2 in Enkhuizen, de lezing 'Mooie borders, prachtige combinaties'. Gastspreekster is Martje van de Bosch uit Demen. Zij komt met opnames en praktische tips om het tuinplezier te vergroten. Aanvang 20.00 uur. Niet-leden betalen 3,50 euro.
SeniorenAcademie

HOORN - De HCC!-SeniorenAcademie presenteert woensdag 17 oktober in het Sport Centrum, Holenweg 14a in Hoorn, een bijeenkomst voor de beginnende en minder gevorderde computergebruikers. Het onderwerp deze morgen is 'Beter fotograferen met je smartphone'. De presentatie begint om 10.00 uur. De toegang is gratis voor leden van de HCC; niet-leden zijn van harte uitgenodigd voor een kennismakingsbijeenkomst. Meer informatie: 06-83351218 of f.bieri@hccnet.nl.
Lezing

HAUWERT - De Seniorenvereniging NKL houdt dinsdag 23 oktober om 14.00 uur een lezing over Nepal in dorpshuis De Werf, Heemraad Witweg 1 in Hauwert. Het land van de Himalaya, de sherpa’s, bijzondere kloosters en cultuur. Omdat het land ligt ingeklemd tussen India en Tibet heeft het een uniek landschap, waar tijgers wonen en de zeldzame sneeuwluipaard jaagt. Nepal is vier keer zo groot dan Nederland. De entree voor leden is gratis, niet leden betalen 2,50 euro.
FRIS

HOORN - FRIS is een avond uit voor tieners tussen de twaalf en zestien jaar in Manifesto, Holenweg 14c in Hoorn. Vrijdag 26 oktober (glow in the dark-editie) zorgen de vetste dj’s, artiesten en acts van dit moment voor een te gekke avond. Maar wel op een verantwoorde manier: geen alcohol, geen drugs; gewoon FRIS. Line-up: Deion Dwight, Hansie, Tijn Verkerk, Jay Zwarts, DJVM en Geano Vayn. Het feest duurt van 19.30 tot 00.30 uur. Meer informatie en tickets: www.manifesto-hoorn.nl. Kijk ook op www.wijzijnfris.nl.
Masterclass

HOORN - Onno Smit verzorgt donderdag 1 november een masterclass 'Hoe overleven in muziekland' in Manifesto, Holenweg 14c in Hoorn. Hij vertelt over zijn eigen ervaringen en geeft de nodige handvatten. Hij beantwoordt prangende vragen waar iedere artiest tegenaan loopt. Onno Smit is onder andere bekend van Beans & Fatback, Lefties Soul Connection en The Gospel Sessions. Aanvang 20.00 uur. Entree is zes euro. Reserveren: e.v.veen@netwerkhoorn.nl. Meer informatie: www.manifesto-hoorn.nl.
Budgetkoken

HOORN - In wijkcentrum Kersenboogerd aan de Brederodegracht 1 in Hoorn start vrijdag 2 november een cursus budgetkoken. Deze cursus bestaat uit zeven lessen en is om de week van 9.30 tot 13.00 uur. Deze cursus is voor mensen die al kookervaring hebben, recepten kunnen lezen en die het leuk vinden om met een klein budget 'spannende' gerechten te maken. Alle recepten worden verzameld in een kookboekje. Elke les koken de deelnemers samen een maaltijd. Informatie en aanmelden: 0229-219966. Kijk ook op www.netwerhoorn.nl.
Herberg Hoorn

HOORN - De voorbereidingen voor de vierde editie van Herberg Hoorn zijn in volle gang. In december laat Herberg Hoorn de stad opnieuw bruisen met tal van activiteiten die samen bijdragen aan een gevoel van verbondenheid, het delen van talent en laten zien wat Hoorn in huis heeft. En dit alles in het thema 'Stad van Ontmoeting'. Om Herberg Hoorn ook dit jaar tot een prachtige beleving te maken, is stichting Herberg Hoorn op zoek naar individuen, clubjes, verenigingen, orkesten en koren die willen aanhaken. Wie muziek maakt, goed is in verhalen vertellen, theater maakt of een ander verrassend idee heeft, kan zich aanmelden via aanmelden.herberg@gmail.com. Daarnaast zijn ook vrijwilligers welkom. Interesse? Stuur een berichtje naar bovengenoemd mailadres. Bekijk het voorlopige programma op www.herberghoorn.nl.

Meer berichten