Capoeira-festival met internationale gasten

  Nieuws
De enige manier om echt te begrijpen wat capoeira is, is door het zelf te beleven. Dat kan tijdens het capoeira-festival in sporthal De Kers. (Foto: aangeleverd)
De enige manier om echt te begrijpen wat capoeira is, is door het zelf te beleven. Dat kan tijdens het capoeira-festival in sporthal De Kers. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

HOORN - De capoeira-groep in Hoorn, Nossa Liberdade, houdt van vrijdag 9 tot en met zondag 11 november in sporthal De Kers aan de Moerbalk 1 in Hoorn haar jaarlijkse capoeira-festival: 'Sonhos da capoeira'. Dit jaar is het extra bijzonder, want de capoeira-groep bestaat tien jaar.
Speciaal voor het festival komen internationale capoeristas uit Brazilië, Duitsland en België naar Hoorn, zoals Mestre Fofo, Professor Pilão, Professor Dynamite en Professor Amoleto. Tijdens dit evenement krijgen de leerlingen hun eerste of nieuwe koord (vergelijkbaar met banden in andere vechtsporten) en worden voor de kinderen en tieners ook clubkampioenschappen gehouden. Wethouder Sport, Kholoud al Mobayed, reikt samen met hoofdsponsor Pieter Alsema de prijzen uit.
Capoeira is een Braziliaanse vechtsport die zijn oorsprong vindt onder slaven die op plantages werkten. Het spel wordt gespeeld in een cirkel van mensen. Er worden Portugese capoeira-liedjes gezongen. Daarnaast wordt geklapt en muziek gemaakt. Anders dan bij andere vechtsporten worden geen trappen geïncasseerd, maar is het de bedoeling om te ontwijken en met elkaar als het ware met beweging in dialoog te gaan. Bij de kinderen gaat het om zelfverdediging en weerbaarheid en het bevorderen van zelfvertrouwen. Voor pubers en volwassenen ligt de nadruk op het vechtsportelement. Door de sierlijke bewegingen en acrobatiek vinden mensen het soms op een dans lijken. De trappen kunnen echter hard aankomen!
De enige manier om echt te begrijpen wat capoeira is, is door het zelf te beleven. Dat kan tijdens het capoeira-festival. Iedereen is welkom om te komen kijken naar de trainingen, wedstrijden en demonstraties. Zondag 11 november wordt het evenement tussen 14.30 en 16.00 uur afgesloten met de prijsuitreiking en een speciale roda waarin de leerlingen samen spelen met de internationale gasten. Wie capoeira zelf wil uitproberen, kan zich altijd aanmelden voor een proefles. Er is voor zowel kinderen, tieners als volwassenen twee keer per week les in sporthal De Kers in Hoorn. Kijk voor meer informatie op www.nlcapoeira.nl of stuur een berichtje naar 06-44377982.

Meer berichten