Marc de Jong
Marc de Jong ((Foto: Aangeleverd))

Politiek Platform Landsmeer

In deze politieke rubriek brengen we je achtergrondinformatie en beschouwingen over politieke onderwerpen die voor jou van belang zijn. Of gewoon leuk om te weten. Altijd met een verrassende kijk op de zaak, eerlijk, kritisch en gebaseerd op echte feiten.

Gemeente diep in de rode cijfers

LANDSMEER - De gemeente duikt de komende jaren diep in de rode cijfers. Tenminste, als er niet snel maatregelen genomen worden. Terwijl het jaar 2018 werd afgesloten met een 'winst' van ruim 465.000 euro, komt het verlies van de gemeente volgend jaar uit op 483.000 euro. Dit staat in de zogenaamde Perspectiefnota 2020, waarin het College van Burgemeester en Wethouders traditiegetrouw vooruitkijkt op de financiële situatie in de komende vier jaar.

In deze Perspectiefnota, die aanstaande donderdag door de gemeenteraad zal worden besproken, komt het College nog niet met heel veel oplossingen voor het tekort. Pas in oktober van dit jaar hoopt het College met de meeste plannen te komen. Toch worden er hier en daar al wel wat mogelijke maatregelen genoemd, zoals rondom de kosten voor afvalverwerking. Op dat punt komt de gemeente enkele tonnen tekort. Uitgangspunt in de begroting van de gemeente is dat Landsmeerders met elkaar precies zoveel betalen als wat de gemeente eraan uitgeeft. Maar door kostenstijgingen is dat al een tijdje niet meer het geval. Om het gat te dichten, zou de afvalstoffenheffing volgend jaar eigenlijk met 20% verhoogd moeten worden.

Op het 'sociale domein' moet er een bedrag van een paar honderdduizend euro bij. Het sociale domein bevat onderwerpen als Onderwijs, Jeugdhulp, Werk en Inkomen, Sport en Cultuur. Vooral op het vlak van Jeugdhulp denkt de gemeente de komende jaren flink wat extra geld nodig te hebben. Er wordt steeds meer gebruikgemaakt van zwaardere, specialistische zorg en dat kost relatief veel geld. Volgens het plan van de gemeente zou het slim zijn om de komende jaren méér te investeren in 'preventieve maatregelen'; hierdoor zou vaak voorkomen kunnen worden dat uiteindelijk zwaardere zorg nodig is.

Vanaf volgend jaar denkt de gemeente voor de wijk Havenzathe voorlopig elk jaar ongeveer 830.000 euro nodig te hebben. Hiermee zou een deel van het riool in de wijk vervangen moeten worden. In 2020 gaat dat naar verwachting om Stoutenburg, in het noordoostelijke deel van de wijk Havenzathe. De vraag is, of dat bedrag voldoende is, aangezien er ook 'bovengronds' mogelijk nog een flinke metamorfose aan zit te komen.

Aanstaande donderdag wordt de Perspectiefnota voor het eerst besproken. Vervolgens beslist de gemeenteraad op donderdag 4 juli of het document, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, akkoord is. Het College zal er deze zomer nog een flinke kluif aan krijgen om straks in oktober een begroting te presenteren waarin geen verlies meer wordt gedraaid.

Meer berichten