(Foto: aangeleverd)

45 jaar Lokale Omroep Landsmeer

LANDSMEER – Dit jaar is het 45 jaar geleden dat uit krakkemikkige transistorradio's de eerste klanken klonken van de Lokale Omroep Landsmeer, kortweg de LOL. Niet geheel toevallig dat de overheid in dat jaar het fameuze zendschip Radio Veronica het zwijgen oplegde. De LOL is inmiddels nog maar vijf jaar verwijderd van een gouden jubileum. Op zondag 1 september wordt dat heugelijke feit gevierd in het nagelnieuwe restaurant De Zuyd in hartje Landsmeer. De middag wordt feestelijk geopend door burgemeester Dennis Straat.

"Ik droomde ervan dat ik muziek uitzond vanaf een bootje op De Breek,' aldus Casper Seelmeijer, één van de oprichters van de Lokale Omroep Landsmeer. De LOL is in al die jaren uitgegroeid tot een belangrijk en niet weg te denken instituut in Landsmeer. Samen met Gert Huizinga legde Casper het fundament voor een informatieve en verstrooiende radio- en tv-zender. Natuurlijk waren er meerdere dorpsgenoten die ook aan de wieg stonden van de LOL, maar van de eerste lichting spelen de twee Landsmeerse vrienden als enigen nu na 45 jaar nog een actieve rol bij de lokale zender.

De eerste jaren was het een illegale bezigheid, 'radiootje spelen', en de zender verhuisde dan ook voortdurend naar verschillende locaties in het dorp. Regelmatig reed er een peilwagen van de PTT door Landsmeer, en menigmaal werd er apparatuur in beslag genomen. Maar de baldadige jongens hielden vol en uiteindelijk kreeg de LOL als één van de eerste lokale omroepen in ons land een legale status.

Online radiostream populair

De LOL-radio zendt 24 uur per etmaal uit. Behalve een grote diversiteit aan muziekprogramma's (pop, jazz, blues, country) is er elke zondag een breed informatief muzikaal programmaaanbod met onder andere het nieuws- en actualiteitenprogramma WeekUp. Ook worden de verschillende doelgroepen en stromingen uit Landsmeer bediend met de programma's als Het Senioren-uur en Kerkebreed. Verder wordt er om de week een tv-programma uitgezonden gevuld met actueel Landsmeers nieuws.

Behalve via de klassieke kanalen als de ether (105.7) en de kabel (103.3) is de LOL te beluisteren via Facebook en de online radiostream via hun eigen website www.lokaleomroeplandsmeer.nl.

Op die site is ook de tweewekelijkse tv-uitzending te zien. Sinds 1995 zendt de LOL ook op tv uit, een vooral informatief programma met nieuws uit de dorpen, politiek en verenigingsleven. Vaste rubrieken zijn: Stem van de Straat, Nieuwe Landsmeerders, en een item over de ons omringende natuur. Een levendig programma van een uur dat u helemaal bijpraat. De uitzending begint om 17:00 u op de kabel (Ziggo kanaal 36), daarna een herhaling om 19:00, 21:00 en 23:00 uur. En is natuurlijk altijd te zien op lokaleomroeplandsmeer.nl

Op zondag 1 september viert de LOL dit jubileumfeest in restaurant De Zuyd van 14.00 tot 18.00 uur met live radio, veel muziek, interviews, herinneringen en verzoeknummers. Met de LOL-ers van toen en nu en natuurlijk met vele van de vriendjes die de Lokale Omroep Landsmeer altijd hebben gesteund. Ben je nog geen Vriendje-voor-een-tientje, kom dan 1 september naar De Zuyd en vier deze dag als nieuw Vriendje het feestje mee.

Meer berichten