Burgemeester Dennis Straat kwam op visite en nam bloemen mee.
Burgemeester Dennis Straat kwam op visite en nam bloemen mee. (Foto: Ria de Boer )

Maartje Wals-Tromp 100 jaar

LANDSMEER - Maartje Wals-Tromp is vorige week maandag honderd jaar geworden. Ze heeft het met familie en medebewoners van De Keern gevierd in De Zoete Inval, de nieuwe ontmoetingsruimte. Ook burgemeester Dennis Straat kwam op bezoek om de felicitaties namens het gemeentebestuur over te brengen.

Met haar honderd jaren staat Maartje nog midden in het leven. Heldere, vrolijke blik in de ogen bovendien, scherp van geest en opgewekt. Vanaf haar negenennegentigste keek zal al uit naar deze bijzondere verjaardag. "Nog even en dan ben ik honderd," riep ze steeds vaker. En toen het eenmaal zover was, was ze een en al blijdschap. "Dat was anders toen ik zestig werd," herinnert ze zich. "Toen was ik erg kwaad. Het ging me te hard."

Geen geheim

Honderd jaar en dan nog zo fris en fit - hoe doet ze dat? Er blijkt geen geheim achter schuil te gaan. Tenminste, niet wat Maartje betreft. Haar uitleg is zelfs onthutsend eenvoudig: "Gewoon rustig doorgaan met ademhalen."

Maartje is honderd jaar geleden geboren en getogen in Purmerend. Haar vroegste herinneringen? Haar jeugdjaren. Die haalt ze moeiteloos voor de geest. En dan ziet ze zichzelf als jong meisje weer op stelten lopen, knikkeren en gymmen.

Thomas Wals

Met vriendinnen bezocht ze de kermis in haar woonplaats. Daar kwamen ook jongeren uit Landsmeer op af. En zo kon het gebeuren dat Maartje ene Thomas Wals tegen het lijf liep, Daarmee zou een huwelijk worden ingeleid dat vijftig jaar zou duren. Maartje: "Thoom - zo noemde ik hem - is in 1993 overleden. Ja, dan moet je alleen verder."

Melkwinkel

Maartje en Thomas zijn getrouwd in 1943. Ze runden in Amsterdam-Noord een melkwinkel, die door drie ooms was gekocht. Het jonge echtpaar woonde op hetzelfde adres. "We hebben toen ook de oorlog meegemaakt," vertelt Maartje. "Dat was niet leuk. Geen licht en alles op de bon, ook de melk."

De winkel hebben Thomas en Maartje aan familie overgedragen toen ze zwanger werd. Ze verhuisden naar Landsmeer en daar werden twee dochters geboren - een tweeling.

Vreugdesprong

Een volgende dochter en een zoon maakten het gezin compleet. Thomas was er niet bij toen Jan werd geboren, want hij was melkboer en was aan het venten. Maar toen het nieuws hem bereikte, moet hij midden op straat een grote vreugdesprong hebben gemaakt.

Vrijdag is marktdag

Maartje geniet nog steeds van haar kinderen. Ze wonen in de buurt en komen volgens een strak schema vier keer in de week langs. Op vrijdag, zaterdag, maandag en woensdag. Vrijdag is marktdag. Dan rijdt ze in haar rolstoel langs de kramen.

Geheugentrainingen

Zijn de kinderen er niet, dan weet ze zich evengoed te vermaken. Zingen - van kindsaf haar grote liefhebberij, wat dik wordt onderstreept met maar liefst negenenveertig jaren lidmaatschap van de jubilerende Zangvereniging Zang en Vriendschap - doet ze nog steeds graag, ze onderhoudt zich daarnaast gezellig met bewoners in de huiskamer, ze doet aan gym en volgt geheugentrainingen.

"Het gaat lekker," vat Maartje haar huidige leven kort en bondig samen.

Meer berichten