Het aardewerk is tot en met half januari te zien.
Het aardewerk is tot en met half januari te zien. ((Foto: aangeleverd))

Van sier-aardewerk tot slib-aardewerk

LANDSMEER - Vanwege het 40-jarig bestaan van het Museum Grietje Tump is tot en met half januari 2020 de jubileumtentoonstelling over aardewerk te bezichtigen.

In de grote zaal van het Grietje Tumpmuseum is een uitgebreide collectie aardewerk te bewonderen die nog niet eerder is vertoond. Vandaar dat er naast bezoekers uit Landsmeer ook al veel mensen uit Waterland en verder op af zijn gekomen. Wie als bezoeker binnenkomt, ziet een tentoonstelling met onder andere aardewerk van Grootschermer tot Marken, gebruiksaardewerk van kookpot tot zoutpot, sier-aardewerk tot slib-aardewerk.

Verder zijn er spreukenborden, kerf-aardewerk, kinderspeelgoed en zelfs een 17de eeuws vuurklokje. Ook de scherven gevonden op De Belt in Het Twiske, waar Amsterdams huisvuil werd gestort, komen hier weer tot leven.

De expositietafels langs de wanden zijn op thema ingericht. Er hangt allerlei aardewerk aan de muur of in kastjes. Bijzonder zijn ook de vijf grote vitrinekasten met daarin de exclusieve stukken. Wat de expositie extra bijzonder maakt zijn de stillevens van allerlei aardewerkstukken, geschilderd door de Landsmeerse schildersclub. Zij geven bij de thematafels een extra dimensie aan het tentoongestelde aardewerk.

Rondkijken op het Zuideinde 69 kan op zondagmiddagen van 14.00 tot en met 17.00 uur. Of doordeweeks na afspraak via 020-631 34 55. Men kan zelf rustig rondkijken, maar ook luisteren naar de verhalen van Frans Poulain.

Meer berichten