Gevolgen coronavirus goed merkbaar bij gemeente(raad)

Marc de Jong
Marc de Jong ((Foto: Aangeleverd))

LANDSMEER - Uiteraard zijn de gevolgen van het coronavirus ook bij de gemeente en de gemeenteraad van Landsmeer goed merkbaar. De afdeling Communicatie van de gemeente draait overuren en waarnemend burgemeester Dennis Straat is nauw betrokken bij alle ontwikkelingen rondom het virus in de dorpskernen Landsmeer, Den Ilp en Purmerland. De gemeenteraad heeft speciale maatregelen moeten treffen om vergaderingen gewoon door te kunnen laten gaan.

Na de overheidsmaatregelen van donderdag 12 maart werden er bij de gemeente in rap tempo voorbereidingen getroffen. Een team onder leiding van burgemeester Straat coördineerde alle acties. Een van de acties was het voorbereiden van thuiswerk voor zoveel mogelijk medewerkers. Het zou er toe leiden dat de meeste mensen thuis of in roulatie op het gemeentehuis werken. Op zondag 15 maart moest op stel en sprong controle geregeld worden in de lokale horeca, die op die dag de deuren moest sluiten.

De gemeente heeft een speciale pagina gemaakt op haar website, waar alle actuele informatie over het Coronavirus te vinden is; bit.ly/398j8DG. Achter de schermen wordt er binnen de gemeente hard gewerkt om de inwoners van Landsmeer steeds op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast publiceerde burgemeester Straat een brief waarin hij inwoners en bedrijven bedankte voor hun medewerking bij het doorvoeren van maatregelen en iedereen sterkte wenste 'in deze bijzondere tijd'. In een gezamenlijk bericht met de burgemeester van Oostzaan riep hij dit weekend mensen op om Het Twiske te mijden, omdat het er veel te druk werd.

De gemeenteraad heeft afgelopen donderdag nog 'gewoon' vergaderd. Op de agenda stond het omstreden punt over het monumentenbeleid. Eventuele insprekers moesten die avond alleen komen, of hun inbreng op papier aanleveren en liefst zelfs thuis de vergadering beluisteren. Van alle partijen mocht één vertegenwoordiger aan tafel zitten, maar iedereen zat op 1,5 meter van elkaar.

Terwijl het College van B&W besluiten mag nemen zonder echt bij elkaar te komen, mag de gemeenteraad dat niet. Die moet altijd fysiek samenkomen en ook nog eens met minimaal 8 raadsleden. Wordt dit aantal aan het begin van een vergadering niet gehaald, dan moet de burgemeester een nieuwe vergaderdatum inplannen. Als op die datum uiteindelijk nog maar één raadslid komt opdagen, dan kan diegene in zijn of haar eentje besluiten nemen. Nu er steeds meer mensen vanwege ziekteverschijnselen thuis moeten blijven, wordt de kans op zo'n scenario steeds groter. Vooralsnog staat er voor aanstaande donderdag gewoon weer een raadsvergadering gepland.

Meer berichten