GroenLinks: ‘Bouw Waterland-huisjes’

Algemeen
Jacobien hoopt voor het plan van haar partij de handen op elkaar te krijgen.
Jacobien hoopt voor het plan van haar partij de handen op elkaar te krijgen. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER – Zowel voor starters als senioren, maar ook voor andere kwetsbare doelgroepen, heeft Landsmeer te weinig woningen. En de bouwprojecten die op stapel staan nemen te veel tijd in beslag. Wat nu? Bouwen in het groen, zoals de VVD Landsmeer voor ogen heeft? GroenLinks heeft een andere oplossing: Waterland-huisjes plaatsen op de huidige bouwlocaties. Fractievoorzitter Jacobien van Boeijen hoopt hier tijdens de online raadsvergadering de handen voor op elkaar te krijgen.

Een rekensommetje heeft Jacobien van Boeijen geleerd dat de gemeente Landsmeer na het gereedkomen van diverse bouwprojecten – denk aan de locaties van De Oude Keern, Van Acker en Sneek Hout – tweehonderd woningen rijker is. Maar dan zijn we alweer vier, vijf jaar verder. De woningnood is echter hoog en urgent. Jacobien: “Mensen klagen steen en been, de signalen vang ik regelmatig op. Zoals een moeder van wie de dochter nu Amsterdam[JvB1] woont. Ze had haar liever in de buurt gehad.”

Bestaande projecten

Jongeren vliegen uit, senioren willen kleiner wonen. Maar wel graag in hun vertrouwde dorp. Dat is op zijn minst lastig. Ze zullen moeten wachten tot de bestaande bouwprojecten zijn gerealiseerd, en dan nog is het dan de vraag of er een woning voor hen beschikbaar is.

De kans dat ook buiten de dorpskernen van Landsmeer palen de grond in gaan is klein. Bouwen in het groen, zoals de VVD Landsmeer heeft voorgesteld, is voor GroenLinks geen optie. “Heel veel grond heeft de Natura2000-status of is beschermd provinciaal landschap,” stelt Jacobien. “Daar mag niet worden gebouwd.”

Oplossing

Toch ziet GroenLinks een oplossing: op de aangewezen bouwlocaties tijdelijke woningen neerzetten: Waterland-huisjes voor jong en oud, naar een voorbeeld in Purmerend met honderdtwintig containerwoningen op de Kanaaldijk. Jacobien: ”Andere partijen vinden dit niet zo interessant, omdat dit te ingewikkeld zou zijn. Maar containerwoningen staan er zo, dus je wint dan heel veel tijd. De bewoners moeten dan na een paar jaar van de ene naar de andere locatie verhuizen, maar ze blijven misschien wel in Landsmeer. En zo komt er ook een doorstroming op gang. Dit plan slaagt alleen met doorzettingsvermogen. En als we het echt willen kan de gemeente het goede voorbeeld geven. Dan staan er binnen een jaar Waterland-huisjes op onze eigen grond bij Pijlsnel. De gemeente heeft ook op de Violierenweg een ongebruikt stuk gemeentewerf. Als je de grond ophoogt, kun je daar ook heel wat woningen kwijt. We brengen dit op de raadsvergadering in en hopen op steun van de andere partijen. En van de nieuwe wethouder, voor een verkenning van de mogelijkheden.”