Politiek Platform Landsmeer: update

Algemeen
Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Terwijl er door de coronaperikelen maandenlang nauwelijks ‘grote’ politieke onderwerpen speelden in Landsmeer, is het op dat vlak ineens heel druk. Zo werd in de politiek het financiële toekomstbeeld besproken, heeft de gemeente een brief gestuurd naar de Provincie over de zelfstandigheid van Landsmeer én is er onrust ontstaan over de werkzaamheden aan de IJdoornlaan. Hieronder een korte update over deze drie onderwerpen.

De gemeenteraad voelde wethouder Erik Heinrich aan de tand over het door hem opgestelde financiële toekomstperspectief voor de gemeente Landsmeer. Volgens Heinrich moeten er snel harde keuzes gemaakt worden om verliezen van 850.000 tot 1,27 miljoen euro in de komende jaren te voorkomen. Tijdens een bloedhete sessie in het gemeentehuis werd donderdag de zogenaamde Perspectiefnota 2021 voorbesproken. Aanstaande donderdag beslist de gemeenteraad welke mogelijke bezuinigingen en extra inkomstenbronnen het College van Burgemeester en Wethouders B&W) verder mag onderzoeken. En hoe de raad verder bij het proces betrokken wordt.

In de tussentijd heeft B&W een brief gestuurd naar de provincie Noord-Holland. Nu beoogd fusiepartner Waterland helemaal niet wil samengaan met Landsmeer, heeft Landsmeer een groot probleem. De gemeente kan volgens de raad niet meer in zijn eentje door, maar er zijn geen geschikte partners meer beschikbaar. En dus ging er een brief naar de Provincie waarin heel voorzichtig werd gesteld dat de Provincie misschien maar eens moest ingrijpen. De gemeente zegt te willen spreken 'over de verschillende varianten, de visie van de Provincie hierop en de {on)mogelijkheden van bijstand en eventuele interventies door de Provincie.' Dat laatste zet de deur open voor een door de Provincie afgedwongen fusie. In het openbaar heeft de Provincie altijd aangegeven te vinden dat gemeenten zelf bepalen of ze zelfstandig blijven of niet. Maar nu de gemeenten Wormerland, Oostzaan en Waterland schijnbaar tegen beter weten in zelfstandig willen blijven, kan de Provincie haar standpunt wel eens gaan heroverwegen.

Aanstaande vrijdag biedt bezorgde inwoner Ferry van Beek wethouder Erik Heinrich een petitie aan die vraagt om opening van de bussluis tijdens de werkzaamheden aan de IJdoornlaan. Van Beek maakt zich zorgen over de impact van de verschillende omleidingsroutes tijdens die periode en denkt dat tijdelijke opening van de bussluis voor al het verkeer soelaas zal bieden. Afgelopen zondagavond was de petitie bijna 465 keer getekend. De vraag is of wethouder Heinrich van deze petitie onder de indruk zal zijn. Tot nu toe leek hij weinig zin te hebben om de bussluis tijdelijk te openen.

Marc de Jong