De spanning stijgt

Algemeen
Marc de Jong
Marc de Jong ((Foto: Aangeleverd))

LANDSMEER - Laat, heel laat. Dat werd het tijdens de eerste bespreking over de grootste bezuinigingsoperatie die Landsmeer de afgelopen jaren heeft meegemaakt. En wethouder Erik Heinrich, verantwoordelijk voor de financiën van de gemeente, lijkt nog geen stap verder. Gelukkig kan de gemeenteraad nog even de tijd nemen, want pas op 5 november wordt de Landsmeerse begroting definitief vastgesteld en opgestuurd naar de provincie Noord-Holland.

Punt is wel dat de Landsmeerse financiën er zo snel als volgende week al volledig anders kunnen uitzien. En dat hangt voor het grootste deel af van de zogenaamde ‘septembercirculaire’. Daarin geeft de landelijke overheid aan welke bedragen de komende tijd naar de gemeenten worden overgemaakt. Ambtenaren van de gemeente zijn inmiddels druk aan het werk om uit te rekenen hoeveel geld Landsmeer gaat krijgen. Daarnaast wordt binnenkort ook bekendgemaakt hoe het financiële jaar 2020 tot nu toe voor de gemeente loopt. Als de voorspellingen kloppen, stevent de gemeente af op een tekort van 1,2 of 1,3 miljoen euro.

Landsmeer is niet de enige gemeente met grote financiële problemen, die vooral worden veroorzaakt doordat de landelijke overheid steeds meer taken overdraagt aan de gemeenten. Wethouder Heinrich zegt daarover: “We moeten die taken uitvoeren binnen een hard kader dat landelijk bepaald is, zonder dat we aan knoppen mogen draaien om de kosten waar mogelijk binnen de perken te houden.”

Los van deze strijd met ‘het Rijk’ heeft Landsmeer nog wel een ander varkentje te wassen. De gemeenteraad zou weleens hopeloos verdeeld kunnen gaan zijn over de manier van reageren op de financiële trubbels. Zo zou bijvoorbeeld de Landsmeerse PvdA het liefste een begroting naar de provincie sturen die uitgaat van grote jaarlijkse verliezen. “Om een signaal af te geven”, aldus fractievoorzitter Mark Jan Prins, die daarmee lijkt te hopen op een door de provincie afgedwongen fusie van Landsmeer met een of meer andere gemeenten. Ook bijvoorbeeld André La Fontaine van Positief Landsmeer lijkt zo’n strategie eventueel te zullen gaan volgen. Dit tot groot ongenoegen van bijvoorbeeld het CDA, dat vindt dat partijen met zo’n houding “weglopen voor hun verantwoordelijkheid”, aldus fractievoorzitter Eric Knibbe.

Voorlopig moet de gemeenteraad zijn adem nog maar even inhouden en hopen dat snel blijkt dat er vanaf volgend jaar heel veel extra geld wordt overgemaakt naar de gemeenten. Want dat lijkt nog de enige manier te zijn waarop het uitkleden van de voorzieningen en het verhogen van lokale belastingen zoals de OZB voorkomen kunnen worden.