Jan Holvast schrijft actueel boek over privacy

Algemeen
Vanaf 1970 is Jan Holvast gespecialiseerd in privacyvraagstukken.
Vanaf 1970 is Jan Holvast gespecialiseerd in privacyvraagstukken. ((Foto: Johan W. Koopmans))

LANDSMEER - Kroniek van de Privacydiscussie. Dat is de titel van het boek dat Jan Holvast heeft geschreven. Een geschiedenisboek dat actueler is dan ooit.

Het boek toont het onomstotelijk aan: discussie over privacy is niets nieuws. De lezer zal veel herkennen uit de voorbeelden van het verleden en zo meer begrijpen van de discussie in het heden. Zeker waar het de relatie tussen privacy, techniek en politiek betreft.

Privacydiscussie in het verleden ok actueel

Holvast: “Wie heden tegenwoordig de krant opslaat stuit regelmatig op het woordje privacy in verband met het gebruik van persoonlijke gegevens. Niet zelden wordt dat gebruikt in relatie tot moderne technieken als internet en sociale media. Vaak ook in combinatie met woorden als profilering, big data, veiligheid en inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Wie zich verdiept in de geschiedenis van de privacy ziet dat veel van de discussies die nu worden gevoerd in het verleden ook al heel actueel waren.”

Onthullende informatie

Het boek komt volgens Holvast met onthullende informatie over registratie in de oorlog. Bevolkingsregisters hebben in eerste instantie bijvoorbeeld een veel minder grote rol gespeeld bij de Jodenvervolging dan vaak wordt gedacht. De registers waren namelijk helemaal niet zo volledig als algemeen wordt aangenomen.

Strijd tegen het communisme

En over de strijd tegen het communisme kort na de oorlog: herinvoering van een ambtenarenverbod, een verbod op communisten om bestuursfuncties als wethouder en gedeputeerde te vervullen en invoering van een wet die het mogelijk maakt bij dreiging uit het Oosten communisten te interneren.

Invoering legitimatieplicht

Verder levert het boek boeiende informatie over de discussies die destijds gevoerd zijn over invoering van een legitimatieplicht en een persoonsnummer, nu het BSN. Uiteraard ook informatie over thema’s die nog steeds actueel zijn als de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, de ontwikkelingen van het DNA en de positie van burger, klant, patiënt en cliënt, sollicitant, werknemer en student.

Gespecialiseerd in privacyvraagstukken

Jan Holvast was tot april 2019 directeur van Holvast & Partner, Privacy Advies- en Onderzoeksbureau. Vanaf 1970 is hij gespecialiseerd in privacyvraagstukken en hij was betrokken bij de Stichting Waakzaamheid Persoonsregistratie. Hij promoveerde in 1986 op het proefschrift ‘Op weg naar een risicoloze maatschappij?, de vrijheid van de mens in het informatietijdperk’. Jan Holvast publiceert regelmatig over privacyvraagstukken, zoals het boek over de Volkstelling van 1971.

Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Paris in Zutphen, Postbus 4083, 7200 BB. Telefoon: 0575- 514299. Email: info@uitgeverijparis.nl.

>