‘Peuken, peuken en nog eens peuken’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Afgelopen zaterdag was de Landelijke Opschoondag. In Landsmeer trokken veel inwoners er op uit met een grijper en vuilniszak.

Piepjong, jong en wat ouder, het was weer een feest om veel bekende en nieuwe enthousiaste schoonwandelaars door het dorp te zien lopen. De jongste deelnemer was vier maanden oud; jong geleerd, oud gedaan.

Ook vanaf de zorgboerderij de Marsen in Het Twiske ging men aan de slag langs de oever van de Zanddijk. De Augustinusschool had een heuse challenge georganiseerd. Wat was het fantastisch schoonwandelweer.

Landsmeer Schoon liep door heel Landsmeer met speciale aandacht voor het sportpark, het centrum en langs het talud tegenover de BP. Een enkele sloot is leeggevist

Mede-organisator Gerdien: “Als je er zo met je neus bovenop zit is het steeds weer verbazingwekkend hoeveel er zwerft en langzaam verdwijnt in bodem, water en riool. De oogst, slechts een kleine greep: opvallend veel piepschuim, veel kleine en onduidelijke brokjes plastic, chipszakken, glas, doppen, frutsels, mondmaskers, tie wraps, een iPhone, omhulsels van sigarettenpakjes en natuurlijk peuken, peuken en nog eens peuken. Veelal is materiaal al half vergaan, uiteen aan het vallen in steeds kleinere deeltjes.”

De Landelijke Opschoondag is een initiatief van #nederlandschoon. Steeds meer mensen doen mee. Volgens Gerdien een goede ontwikkeling, naast alle andere veranderingen die nodig zijn, onder andere door de verpakkingsindustrie zelf, door de mens zelf, de supermarktketens en door wetgeving. “Samen komen we in beweging en worden we mondiger, groeit het bewustzijn van de schadelijke gevolgen voor water, bodem en dus voor mens en dier. Het uiteindelijke doel is toch minder productie van verpakking en minder zwerfafval. Laten we het samen doen.”

De organisatie willen ook de medewerkers van de gemeente en gemeentewerf bedanken voor hun inzet en ophalen van het afval. Gerdien: “IJs en corona dienende willen we eind april weer een wandeling organiseren, maar ondertussen zijn er steeds meer inwoners die, soms meerdere keren per week, een ronde lopen en dat is natuurlijk helemaal top. Iedere dag is een dag om op te schonen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding