VVD Landsmeer richt zich op gemeenteraadsverkiezingen

Algemeen
Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Ook de Landsmeerse VVD zit inmiddels middenin de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. De eerste vergadering in het kader van die verkiezingen vond voor de bijna 30 leden van de partij plaats op 4 juni.

Een commissie onder leiding van Ien Verrips, voormalig bestuursvoorzitter van de lokale VVD-tak, buigt zich nu over de lijst met gegadigden. Naar alle waarschijnlijkheid zal de top vier van de vorige verkiezingen ook volgend jaar op de kandidatenlijst staan. Niels Bonenkamp, Anneriek Verhoef en Lex Raymakers, destijds respectievelijk de nummers 1, 2 en 3 op de lijst, bevestigden vorige week desgevraagd zich al voor de lijst te hebben aangemeld. 

Huidig fractievoorzitter Anneriek Verhoef geeft aan dat de afgelopen drie jaar ‘intensiever en tijdrovender’ zijn geweest dan de eerdere periode waarin zij actief was, maar dat zij zich desondanks met veel enthousiasme heeft aangemeld voor een nieuwe termijn. Niels Bonenkamp doet daar nog een schepje bovenop en meldt dat hij graag in Landsmeer wethouder wil worden “als de VVD groot genoeg wordt en mee mag besturen.”

Marion Breij, destijds vierde op de lijst, wilde over haar kandidatuur nu nog geen uitspraken doen, maar het ligt in de lijn der verwachtingen dat ook zij zich wederom zal kandideren.

Van Breij is bekend dat zij op politiek vlak veel ambitie heeft. Nadat zij in 2018 vanaf de vierde plek in de Landsmeerse gemeenteraad terechtkwam, besloot ze zich in 2020 te kandideren voor de landelijke verkiezingen die in 2021 plaatsvonden. Door een speling van het lot haalde ze net niet de lijst van 80 officiële Tweede Kamerkandidaten voor de VVD. Breij leidde dit jaar wel lokaal de campagne voor de liberalen, die in Landsmeer met 23,5% van de stemmen als grootste partij uit de bus kwamen.

Interessant is de vraag wie volgend jaar voor de liberalen lijsttrekker wordt. Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen was het Niels Bonenkamp die de lijst aanvoerde, maar niet lang na de verkiezingen koos hij ervoor om parttime wethouder te worden in Oostzaan. Het zou het voorlopige einde van zijn politieke activiteiten in zijn woonplaats Landsmeer inluiden, want hij verliet de Landsmeerse gemeenteraad. De verrassende move van Bonenkamp zorgde ervoor dat in zijn plaats Verhoef tegen wil en dank plotseling fractievoorzitter werd. Zij was destijds degene met de meeste ervaring en het was dan ook ‘logisch’ dat zij die positie innam.

Wie namens de VVD lijsttrekker wordt, zal vermoedelijk nog deze zomer bekend worden.