BVL dient maatschappelijk belang

Algemeen
Aletta Kets van SamenMeer (links) en Ellen Metgod (BVL) hebben oog voor de eenzame medemens.
Aletta Kets van SamenMeer (links) en Ellen Metgod (BVL) hebben oog voor de eenzame medemens. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

LANDSMEER - De Bedrijfsbelangenvereniging Landsmeer (BVL) behartigt niet alleen de belangen van de bij haar aangesloten ondernemers, maar heeft ook oog voor het maatschappelijk belang. Ze wil in het najaar een diner organiseren waarbij eenzame dorpelingen kunnen aanschuiven. Voor een deel betaalt de BVL de kosten zelf, de rest van de financiële middelen moet komen van de traditionele haringparty, die aanstaande vrijdag bij Het Wapen van Landsmeer plaatsvindt.

Ondernemend Landsmeer zal een grote zucht van verlichting hebben geslaakt nu de coranaregels flink zijn opgerekt. De deuren mogen weer open, er kan weer geld binnenstromen. Toen alles nog potdicht zat deed Ellen Metgod, voorzitter van de BVL, een ernstig beroep op de dorpelingen: ‘Koop je spullen lokaal!’ Nu brengt ze een andere boodschap, niet in de laatste plaats aan het adres van de ondernemers: ‘Kijk eens in je eigen straat!’

Ze doelt hiermee op de eenzaamheid die in Landsmeer heerst, vaak dichterbij dan je zou denken en niet alleen bij oudere inwoners. “Sommige mensen werden helemaal gek van de avondklok. Maar na de versoepeling zijn er mensen die zich nog steeds eenzaam voelen. En ze komen er nu makkelijker voor uit. Vroeg ik voorheen aan iemand hoe het gaat, dan kwam er als antwoord ‘Ja, goed.’ Vraag ik het nu, dan komen de verhalen.”

Jaarlijks evenement

Voor Ellen een mooie aanleiding om hier als slagvaardige ondernemer en BVL-voorzitter werk van te maken. Ze zocht het in de haringparty. “De haringparty is aangeboden door Ferry Prud’Homme de Lodder en daar zijn we twee jaar geleden mee begonnen. We wilden er een jaarlijks evenement van maken en daar een goed doel aan hangen. Vorig jaar, in Café De Drie Zwanen in Den Ilp, hadden we te maken met de RIVM-maatregelen. Allerlei regels, tafels uittekenen, twee terrassen om de mensen te spreiden, gasten met roze en groene stickers – het was zo bewerkelijk dat we niet aan een goed doel zijn toegekomen.”

Maar van uitstel komt niet altijd afstel. Er staat opnieuw een haringparty op het programma, aanstaande vrijdag bij Het Wapen van Landsmeer, en nu wordt er wel geld ingezameld voor een goed doel.

De keuze is gevallen op het bestrijden van eenzaamheid. Daarmee sluit de BVL aan op een project van de gemeente Landsmeer. De gemeente onderkent dat er in de drie dorpen sprake is van eenzaamheid en daar wil ze mee aan de slag.

Kwartiermaker

Ellen: “De gemeente heeft bedacht dat er een club moet komen die zich bezig gaat houden met eenzaamheid. Er is anderhalf jaar geleden een werkgroep opgericht en onlangs is Menoes Geraets aangesteld als kwartiermaker om eenzaamheid in kaart te brengen en aan te pakken. Dat project ondersteunen wij. Vandaar het diner. Onze reguliere borrel zou ons normaal € 750,00 kosten. Maar nu schenken we dit bedrag als donatie. Verder vragen we de leden van de BVL, de Rotaryclub en de gemeenteraad ook om een donatie te doen.”

Maar niet alleen dat. Omdat het toch moeilijk blijft personen te lokaliseren die met eenzaamheid kampen krijgen de BVL-leden een opdracht van Ellen mee. “We vragen ze niet alleen om een bedrag te storten, maar ook om iemand aan te dragen van wie ze weten dat die eenzaam is. De namen en het geld geven we aan Menoes en dan is het aan haar om daar iets mee te doen.”

Startschot 

Het diner is niet zozeer bedoeld als eenmalig evenement, maar moet vooral een startschot zijn om eenzaamheid onder de aandacht te brengen. Aletta Kets van SamenMeer, dat veel contact heeft met ouderen, benadrukt dat eenzaamheid een grote rol binnen de gemeente Landsmeer speelt. “Er is veel eenzaamheid onder oudere mensen, maar ook onder jongeren. Ga maar eens bij de scholen kijken. Zelf werken we al met verschillende instanties samen om het probleem op te lossen, zoals Evean Thuiszorg, en het is goed dat de BVL meedoet en deze actie organiseert. Samenwerken is superbelangrijk.”