Lokale Omroep Landsmeer viert 9e lustrum - In 45 jaar van etherpiraat tot een gevestigde lokale omroep

  Nieuws
De LOL radio- en tv-studio nu. (Foto: aangeleverd)
De LOL radio- en tv-studio nu. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

LANDSMEER - De eerste krakerige tonen klonken in 1974 door de ether. Het is de vraag of iemand die toen gehoord heeft, maar de lokale radio in Landsmeer was geboren. Het heette overigens toen nog geen LOL, maar het fundament was gelegd, 45 jaar geleden. Het uitzenden gebeurde met krakkemikkige zelfgebouwde zendertjes, op zolderkamertjes, achter gordijnen en in scheve kasten. Er volgden spannende jaren. Het was illegaal, de overheid maakte soms jacht op zulke zenders, maar de LOL zwom tegen die stroom in en groeide gestaag. Zowel in het aantal vrijwillige medewerkers als in trouwe luisteraars.
In 1983 zorgde kamerlid Wim Keja, de Landsmeerder met omroep in zijn portefeuille, ervoor dat de Lokale Omroep Landsmeer (LOL) legaal via de kabel met uitzendingen begon. Als eerste lokale omroep in het land samen met de gemeentes Leiden en Utrecht en met subsidie van de PTT. En in 1985 volgde de legale televisie waarbij de LOL ook weer als eerste lokale omroep in Nederland op de buis was. De Lokale Omroep Landsmeer werd een instituut, een spreekbuis van alle Landsmeerders en vooral een bindende factor in het dorp. Radio en tv voor alle Landsmeerders! We kunnen ons geen dorpsleven meer voorstellen zonder de LOL. Anno 2019 is de LOL 45 jaar oud. Volwassen en toch jong. In de ether, op de kabel en als webradio en tv.
De traditionele nieuwjaarsreceptie en live tv-uitzending, 1 januari vanuit sportcafé De Remise, zal geheel in het teken staan van die 45 jaar lokale omroep. Herinneringen zullen worden opgehaald over de verschillende periodes uit het bestaan van de omroep, oud LOL-ers samen met de mensen van nu. En daarbij nodigt de LOL iedereen uit om dit samen met hen te komen vieren en te komen proosten op de jaren die waren en komen gaan. Nieuwjaarsdag vanaf 15.30 uur is iedereen welkom in sportcafé De Remise aan het Marktplein.

Meer berichten