'Mijn man bracht Kompas tot zijn tachtigste rond' - Oudste inwoonster van Landsmeer voelt zich verbonden met deze

Nieuws

LANDSMEER - De honderdjarige Catharina Goede-Middendorp uit Landsmeer kan het zich nog goed herinneren, dat Kompas 25 jaar geleden begon. "Zo'n krant verbindt mensen. Het was fijn want nu kon ik dingen over de buurt te lezen en natuurlijk hield ik altijd de overlijdensadvertenties in de gaten", vertelt de oudste dame van het dorp. "Mijn man wilde niet stoppen met werken en bracht zelfs tot zijn tachtigste Kompas rond."
Goede werd ruim honderd jaar geleden geboren in Oostzaan. Op haar vierentwintigste stapte zij in het huwelijksbootje met een Landsmeerder. Ze verhuisde naar het naastgelegen dorp. "In het begin had ik best heimwee naar mijn geboortedorp. Dat heb je misschien wel als je het thuis zo goed hebt gehad als ik", zegt de kwieke honderdjarige. In de loop der jaren is zij helemaal ingeburgerd in Landsmeer en daar heeft Kompas ook bij geholpen. "Je hoort meer van elkaar met behulp van zo'n dorpsblad."

Voorlezen
Goede kreeg maar liefst twaalf kinderen waarvan er nog tien leven. Dertig kleinkinderen, waarvan er nog zevenentwintig leven en zij heeft inmiddels tweeëndertig achterkleinkinderen. De jongste telg is onlangs geboren. De hoogbejaarde dame krijgt vrijwel dagelijks bezoek. Soms vraagt zij haar gasten om voor te lezen uit Kompas. Want met het verstrijken van de jaren zijn haar ogen nu toch hard achteruit aan het gaan. Heel vervelend voor iemand die voorheen letters verslond en altijd dol was op puzzelen.
Over een paar maanden hoopt de Landsmeerse honderd en één te worden. Heel bijzonder vind Goede het dat zij zich de oudste inwoner van Landsmeer mag noemen. Wat het geheim is om ook zo oud te worden? Dat kan Goede ons helaas niet vertellen. "Ik ben Christen en ik bid elke dag, misschien is dat het."