Medemblikse in top 12 beste bruidsfotografen Benelux

Algemeen
Yvonne Kuipers.
Yvonne Kuipers. ((Foto: Meral Soydas))

MEDEMBLIK – Yvonne Putto-Kuipers wist maar liefst vier awards te winnen tijdens de verkiezing van de beste bruidsfotograaf van de Benelux waarmee ze op uiteindelijk op de elfde plaats eindigde. “Hier ben ik uiteraard ontzettend trots op” geeft Yvonne aan.

Vier keer per jaar is er een wedstrijd van de Masters of wedding photography. In 2020 zijn er 8868 foto’s ingezonden door 264 fotografen. “Om dan op deze manier en na zo’n moeilijk jaar in de top 20 te eindigen mag ik natuurlijk wel echt van geluk spreken, zegt Yvonne Putto tijdens een interview met De Medemblikker.

Tekst gaat verder onder foto


Een van de vier winnende foto’s van de beste bruidsfotograaf van de Benelux. ((Foto: Yvonne Kuipers Fotografie))

“Om dan op deze manier en na zo’n moeilijk jaar in de top 20 te eindigen, daar mag ik natuurlijk wel echt van geluk spreken. Mijn jaar ging van 28 naar 8 boekingen. Hoe de agenda er in 2021 uit zal zien is nog heel onzeker. Maar ik heb ook gezien dat juist die kleine bruiloften ontzettend intiem en mooi kunnen zijn, dus zolang we blijven kijken naar wat er juist wel kan is er echt heel veel mogelijk,” vertelt Yvonne verder.

Geen concurrentie

“Bruidsfotografen zijn in Nederland (en België) zeker niet elkaars harde concurrenten. Door wedstrijden als de Masters houden we elkaar juist scherp en kunnen we ontzettend veel van elkaar leren. Door te discussiëren over foto’s, door kritiek sessies en door veel (online) netwerken zijn we in de Benelux op een ontzettend hoog niveau momenteel.”

Ongeposeerde foto’s

“Mijn voorkeur gaat uit naar de journalistieke kant van trouwfotografie.” gaat Yvonne verder. “We leven in een tijd waar het allang niet meer bijzonder is om een perfect geposeerd plaatje te maken. Juist de foto’s die ongeposeerd zijn roepen echtheid op met soms veel emotie. Het is een kwestie van jaren lang trainen om die momenten te zien en tegelijk vast te leggen waarbij je ook nog rekening houdt met licht en compositie. Ik maak het liefst een zo compleet mogelijk verhaal voor mijn bruidsparen zodat zij later hun bruiloft herinneren zoals het echt was. De foto’s roepen een gevoel op en dat zie ik als één van mijn belangrijkste taken tijdens een bruiloft.”

Journalistiek en kunst

Volgens Yvonne is de wedstrijd van de Masters is een perfecte mix tussen journalistiek en kunst met elke ronde weer een andere internationale jury om de duizenden inzendingen te beoordelen. “Het voelt voor jezelf als professional dan ook echt als een kroon op je werk wanneer je hoort dat je een award wint in zo’n grote competitie.

Een van de vier winnende foto's van de beste bruidsfotograaf van de Benelux.
Een van de vier winnende foto's van de beste bruidsfotograaf van de Benelux.
Een van de vier winnende foto's van de beste bruidsfotograaf van de Benelux.