Gemeenteraadsverkiezingen 2022: Waarom zou u op een landelijke partij stemmen?

Algemeen
Wethouder Armand van de Laar (D66) heeft, net als zijn collega's van andere Rijswijkse afdelingen van landelijke partijen, oog voor wat er in Rijswijk leeft.
Wethouder Armand van de Laar (D66) heeft, net als zijn collega's van andere Rijswijkse afdelingen van landelijke partijen, oog voor wat er in Rijswijk leeft. (Foto: Jeroen Mooijman)

Soms lijkt het erop alsof de landelijke politiek niet meer weet wat inwoners op lokaal niveau van belang vinden. Maar nationale en provinciale politiek zijn heel belangrijk voor Rijswijk. En landelijke ‘lokale’ partijen kunnen hierin veel betekenen. Armand van de Laar (D66), wethouder Ruimtelijke en economische ontwikkeling, legt uit wat de meerwaarde is van lokale afdelingen van partijen als PvdA, CDA, VVD en D66.

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Als voorbeeld neemt Van de Laar zijn eigen partij, D66 Rijswijk. In de eerste plaats wil hij graag het vooroordeel wegnemen dat lokale afdelingen van landelijke partijen niet lokaal zouden zijn. “D66 Rijswijk is op en top een lokale partij. De raadsleden, en ikzelf inmiddels ook, wonen allemaal in Rijswijk. We sporten, winkelen en verblijven er. Hoewel we bij een landelijke partij horen, zijn we dus wel degelijk lokaal. Ons groeiend aantal leden is echt met de Rijswijkse samenleving verbonden. Bijvoorbeeld als vrijwilliger bij organisaties als de hockeyclub, de Voedselbank of het Rijswijks Jeugdtheater. Al deze Rijswijkse leden denken actief mee met de raadsleden.”

Invloed provincie

Van de Laar: “De invloed van de provincie op het lokale beleid is groot. Zo voert de provincie de regie over de woningbouw, de plaatsing van statushouders en de ruimtelijke ordening. Daarmee bepalen ze bijvoorbeeld in welke mate we de Plaspoelpolder kunnen herstructureren, en de aanleg van de pijpleiding WarmteLinQ over de Prinses Beatrixlaan. Ze zijn financier van het Rijswijk Center for Sustainable Geo-Energy op het Kesslerpark en daarmee een zeer belangrijke partner in de economische ontwikkeling van dit gebied.” 

Maar de Provinciale Staten doen nog meer. “Ze vernieuwen wegen en fietspaden. Het opknappen van de Delftweg, het Jaagpad en het fietspad Romeinse Route (door heel Rijswijk, waaronder Churchilllaan), kwamen tot stand door de provincie. En recreëren in de natuur is fijner geworden met een subsidie voor het opknappen van het Wilhelminapark.”

Tweede Kamer

“Op congressen, inhoudelijke werkgroepen en themabijeenkomsten spreken onze lokale raadsleden, afdelingsbestuurders en wethouder met collega’s en landelijke politici. Daardoor kunnen we vraagstukken goed uitdiepen, kennis delen en het belangrijkste: gedegen oplossingen verzinnen. Uit deze contacten volgen ook vaak samenwerkingen, bijvoorbeeld op regionaal niveau, of werkbezoeken.

Een voorbeeld is het bezoek van Tweede Kamerlid Faissal Boulakjar (met onder meer Wonen in de portefeuille) aan woningbouwprojecten in Rijswijk, zoals de leegstaande kantoren op de Polakweg die tijdelijk omgebouwd werden tot studentenwoningen, waaronder studerende statushouders. Voor dat project ontving Rijswijk onlangs bijna één miljoen euro. Ook D66-minister Kajsa Ollongren en minister Hugo de Jonge (CDA) waren onlangs in Rijswijk vanwege grote bouwprojecten.

“Een minister of staatssecretaris heeft het heel druk en is moeilijk te bereiken. Toch is het van belang om ook hen naar Rijswijk te halen. Lokale afdelingen van politieke partijen hebben veel mogelijkheden om het landelijke beleid ook daadwerkelijk lokaal te realiseren. Maar ze kennen ook de andere kant; de raadsleden weten hoe het nationaal beleid voor Rijswijkers in de praktijk uitpakt. Soms goed, maar soms ook verkeerd. Dat koppelen ze terug.”

Zie ook ons andere artikel op deze website: ‘Waarom zou u op een lokale partij stemmen?’