Sinterklaas and the Pieten on the rooftops at night, a scene for the traditional Dutch holiday 'Sinterklaas', 3d render.
Sinterklaas and the Pieten on the rooftops at night, a scene for the traditional Dutch holiday 'Sinterklaas', 3d render. ((Foto: Sara Winter))

Wonderen van Sint Nicolaas

REGIO - Zo'n beetje iedereen kent Sinterklaas en weet dat hij cadeautjes brengt. Maar niet iedereen weet dat hij daarnaast bekend staat om andere dingen. Weinig mensen weten nog van de wonderen waarvoor Sint Nicolaas volgens de overleveringen gezorgd heeft.

Zo gaat er een verhaal rond over drie meisjes uit een arm gezin. Ze hadden geen geld, dus ze konden niet trouwen. Hun vader zei hen dat ze hoeren moesten worden om geld te verdienen, maar Nicolaas gooide stiekem drie gouden munten door het raam van hun huis. Die vielen precies in de schoenen van de meisjes, waardoor ze toch konden trouwen.

Weer levend

Sint Nicolaas zag hoe drie vermoorde jongetjes in stukjes waren gehakt en heeft ze weer tot leven gebracht.

Kokend water

Een kindje zat in bad boven het vuur (vroeger deden ze het bad op het vuur om het water warm te maken). De moeder ging even weg en was langer weg dan gepland. Het kindje zat vrolijk in het kokende water te spelen toen zij terugkwam. Nicolaas zorgde ervoor dat het kindje niet dood ging.

Zeelieden gered

Het laatste wonder verhaalt over Nicolaas in de buurt van een schip dat, middenin een storm, aan het zinken was. De mannen sprongen van boord en moesten zwemmen maar redden het niet.

De mannen waren bezig met verdrinken, maar gelukkig heeft Nicolaas de mannen toch nog gered.

Van wonder tot traditie?

Wie weet dat deze verhalen zijn uitgegroeid tot de tradities van de hedendaagse Sinterklaas, zoals die we nu kennen: met de aankomst van Sinterklaas met de boot, het gooien van verrassingen in schoenen en de zorg voor jonge kinderen.

Meer berichten