Broedplaats Hellema ontwikkelt culturele hotspot voor Kogerveldwijk

Algemeen
Bas Jonker, mede initiatiefnemer van BAZ Bouldergym, klimt als een berggeit omhoog. Het bijzonder gave indoor klimcentrum heeft bij De Hellema onderdak gevonden in de Oostzijde.
Bas Jonker, mede initiatiefnemer van BAZ Bouldergym, klimt als een berggeit omhoog. Het bijzonder gave indoor klimcentrum heeft bij De Hellema onderdak gevonden in de Oostzijde. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM - Het Motorblok, bestaande uit professionele theatermakers en horeca-vedetten, ontwikkelt binnen Broedplaats De Hellema, te vinden aan de Oostzijde 381, de komende maanden een culturele hotspot voor de Kogerveldwijk. Daarbij is er ook ruimte voor laagdrempelige horeca.  

Het Motorblok wil hiermee een welkome aanvulling bieden op de nog schaarse aanwezigheid van ontmoetingsplekken en horeca in de wijk. De komende jaren worden er in de directe nabijheid van De Hellema aan de Oostzijde tweeduizend woningen gebouwd. De plannen van Het Motorblok en De Hellema moeten de woon- en werkomgeving in de Kogerveldwijk aantrekkelijker maken.

Theater, voorstellingen, concerten, exposities en ontmoetingen plus hapje en een drankje

De programmering sluit aan op buurtinitiatieven. Zoals spelletjesavonden en taallessen. Het Motorblok geeft tevens als productiehuis een stevige impuls aan het bestaande culturele aanbod in Zaanstad: maak, uitprobeer en ontwikkelplek voor (jonge) professionele makers en buurtbewoners. Het Motorblok is een samenwerking tussen theatergroep Kat op het Spek en ervaren horeca-ondernemers Ben van Geelen (onder meer van Toscanini en Hangar in Amsterdam) en Rob Benoni (cafe Finch in Amsterdam). De horeca wordt simpel maar krachtig; hoge kwaliteit, lage prijs en geen opsmuk.
Theatergezelschap Kat op het Spek ziet hiermee een lang gekoesterde wens voor de ontwikkeling van een multifunctioneel productiehuis werkelijkheid worden. Kat op het Spek: “Zaanstad heeft nog dat rauwe, dat interessante rafelrandje waar grote steden vaak ten onrechte prat op gaan. Hier is nog alles mogelijk”, aldus de initiatiefnemers.

Bijdrage gemeente

De gemeente Zaanstad investeert een eenmalige bijdrage van 125.000 euro aan het project. Hiermee stelt zij Het Motorblok en Broedplaats de Hellema in staat een mooie multifunctionele ontmoetingsplek te maken voor de buurt. Overige bijdragen komen van de initiatiefnemers zelf en sponsoren.

Opening 

Broedplaats De Hellema verhuurt goedkope werkruimte aan zo’n 50 professionele kunstenaars en makers. Ook hebben onder anderen vormgevers, decorbouwers, muziekleraren en meubelmakers hun plek daar gevonden. Met BAZ Bouldergym heeft De Hellema de eerste overdekte klimhal in Zaanstad in huis. 

De ontwikkeling van Het Motorblok start in maart, de horeca hoopt te openen in september. Dan start eveneens de eerste programmering.