Dorcas houdt voedsel en kledingactie

Algemeen
Dorcas ondersteunt met de voedselpakketten de allerarmsten. Foto: Jaco Klamer
Dorcas ondersteunt met de voedselpakketten de allerarmsten. Foto: Jaco Klamer (Foto: JACO KLAMER)

Dorcas Hulp Delft en Haaglanden, onderdeel van de Chr. Hulp en ontwikkelingsorganisatie Dorcas Hulp Internationaal houdt op zaterdag van 10.00 – 12.00 uur in Rijswijk en Delft een aangepaste Dorcas Voedselactie en inzamelactie van kleding, schoeisel en huishoudtextiel.

Van de redactie

Rijswijk - Vanwege het toenemend aantal coronabesmettingen in Nederland vindt de organisatie het niet veilig genoeg om producten in te zamelen in supermarkten en kerken. Voor het eerst in 25 jaar zal de organisatie daarom in Oost-Europa zelf producten inkopen en daar verspreiden. Dorcas vraagt iedereen om bij te dragen door het scannen van een of meerdere voedselproducten op een voedselbriefje met behulp van de QR code op zijn telefoon. Dit kan al vanaf 1 euro. Voor dit bedrag worden drie pakken macaroni gedoneerd. Men hoopt dat er uiteindelijk zo’n 25.000 pakketten kunnen worden uitgedeeld aan de allerarmsten in Albanië, Moldavië, Oekraïne en Roemenië deze winter. De (voedsel)producten waar het om gaat zijn macaroni, zeep, rijst, bloem, jam, suiker, olijfolie, wasmiddel, vruchtendrank en theebiscuit. Voor 15 euro kan Dorcas een voedzaam pakket samenstellen, inclusief handzeep.

Allerarmsten

Dorcas ondersteunt met de voedselpakketten de allerarmsten. Veel van hen zijn oud en zwak en leven soms teruggetrokken in een grote stad of op het platteland, meestal in armoede. Ouderen moeten soms rondkomen van omgerekend slechts 50 tot 100 euro per maand. Ze staan er vaak alleen voor en komen, vanwege gezondheidsproblemen of ouderdom de deur vaak niet meer uit. De ontvangers van een pakket worden zorgvuldig door lokale partnerorganisaties geselecteerd. Partners zijn plaatselijke kerken, sociale diensten van de lokale overheid en regionale hulporganisaties.

Brede ondersteuning

Met de Voedselactie snijdt het mes aan twee kanten: Niet alleen wordt ondersteuning geboden met behulp van voedselpakketten, ook wordt ouderen geleerd om hun eigen sociale netwerk uit te breiden om zo meer naar elkaar om te zien. Verder helpt men met het vinden van werk of (om)scholing voor mensen met gezinnen met kinderen, of om een winkel of eigen bedrijfje te starten. Ook worden er trainingen gegeven om de land, tuin,- en veeteelt te verbeteren en zo hogere opbrengsten te realiseren, zodat hulp van Dorcas voor nu en in de toekomst vanuit Nederland niet meer nodig is.

Inzamelpunten

Deze inzamelpunten zijn op zaterdag 19 december van 10.00 - 12.00 uur: in Delft: Merellaan 13 Rijswijk-zuid/Delft-noord, Volle Evangelie gemeente, Laan Hofrust 21 in Rijswijk-centrum, Sir W. Churchillaan 1035 in Rijswijk, Staalweg 1 in Delft. Alle kleding en schoenen moeten, schoon, droog, heel compleet en niet versleten zijn. www.dorcasvoedselactie.nl

‘Voor de allerarmsten’