Jaarboek Historische Vereniging Rijswijk is uit!

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Wim Dammers)

Het is de Historische Vereniging Rijswijk (HVR) weer gelukt om een prachtig jaarboek van de pers te laten rollen. Het eerste exemplaar werd maandag 30 november in Msueum Rijswijk uitgereikt aan waarnemend burgemeester Bas Verkerk.

In de welbekende mooie lay-out, verzorgd door Atelier Paul de Boer bevat het Jaarboek 2021 een keur aan boeiende artikelen over de geschiedenis van Rijswijk, van korter of langer geleden. Enkele voorbeelden: het 18e eeuwse theehuis in Park Hofrust, de ontwikkeling van de Rijswijkse consultatiebureaus en de geschiedenis van de laatste spoorwegovergang bij ‘t Haantje, die in april in het kader van de spoorverbreding tussen Rijswijk en Delft werd afgesloten. Ook wordt een uitgebreid overzicht gegeven van de verwikkelingen rond het Diaconessenhuis in Voorburg: ruim veertig procent van de Rijswijkers was in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw geori?nteerd op dit ziekenhuis.

In Park Hofrust staat een nogal onbekend monument, waarvan de geschiedenis wordt ontrafeld: de Wilhelminalantaarn, opgericht in 1945 om het 40-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina te gedenken en sinds kort op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Verder wordt stil gestaan bij enkele van de laatste tuinders van Sion en ‘t Haantje, interessant nu Sion en ‘t Haantje worden omgebouwd tot woonwijk.

Vaste hoofdstukken zijn gewijd aan de Jaarverslagen van de gemeente Rijswijk en van de HVR en aan de Archeologische Kroniek, met de resultaten van de opgravingen binnen de gemeente in 2020. Tenslotte worden illustere leden van de HVR herdacht, die in 2020 zijn overleden.

Het Jaarboek is te koop voor € 22,50 bij de Historische Vereniging Rijswijk: Historische Vereniging Rijswijk