Rijswijk wil helpen bij opvang vluchtelingen uit Oekraïne

Algemeen
Alle verkiesbare partijen in Rijswijk zijn er unaniem voor te helpen bij het opvangen van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente, bleek tijdens het lijsttrekkersdebat op 28 februari.
Alle verkiesbare partijen in Rijswijk zijn er unaniem voor te helpen bij het opvangen van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente, bleek tijdens het lijsttrekkersdebat op 28 februari. (Foto: Screenshot Facebook)

Alle politieke partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen vinden dat de gemeente Rijswijk moet helpen bij het opvangen van vluchtelingen uit Oekraïne. Kan dit in het asielzoekerscentrum (azc) in Rijswijk, dat sinds 1 december eigenlijk geen nieuwe asielzoekers meer mag huisvesten en volgens de laatste afspraken per 31 mei moet sluiten?

“Ook Rijswijk heeft een taak bij het opvangen van vluchtelingen uit Oekraïne. Steek je groene blaadje omhoog als je het hiermee eens bent”, zei presentator Frits Wester maandagavond 28 februari tijdens het lijsttrekkersdebat in de Rijswijkse Schouwburg. Alle elf Rijswijkse politieke partijen staken hun groene blaadje in de lucht.

De vraag is alleen of het asielzoekerscentrum in Rijswijk hier een rol in speelt. Toen Maaike Harmsen (ChristenUnie) hier een link mee legde, wierp Coen Sleddering (VVD) tegen: “Het asielzoekerscentrum en Oekraïne zijn twee aparte dingen. Het asielzoekerscentrum gaat dicht, dat hebben we afgesproken. We kunnen de Oekraïners op een andere manier helpen.”
“Waar dan?”, vroeg Gijs van Malsen (PvdA) daarop. “Als het niet op een prachtlocatie als het azc mag?”

Menno van Enk (CDA) gaf aan dat openhouden van het azc niet uitgesloten moet worden, maar dat er geen politiek potje van moet worden gemaakt. “Ik zeg het vanwege de gretigheid waarmee sommige collega’s over het azc beginnen.”

Volgens Marc Weterings van Rijswijks-Belang is het niet mogelijk om als voorwaarde te stellen om alleen mensen op te vangen uit Oekraïne in het azc. Het COA beslist hierover. Het COA laat weten dat de gemeente wel meebeslist over de opname van vluchtelingen uit Oekraïne; de vraag is alleen op welke plek.

Oekraïners zijn Europeanen en kunnen daardoor als vluchteling legaal een periode - in elk geval 90 dagen - in Nederland verblijven zonder een asielaanvraag te doen. Dat betekent dat sommige vluchtelingen uit Oekraïne wel asiel aanvragen, en andere niet. Het COA biedt op het azc in Rijswijk alleen plek aan asielzoekers. En voor die groep, met vooral mensen uit Syrië, Eritrea en Afghanistan, is de wachtlijst lang.

Kortom, het is momenteel niet duidelijk of het azc aan de Lange Kleiweg Oekraïense asielzoekers onderdak kan bieden. Volgens het COA verblijven er nu 390 bewoners. Het heeft ruimte voor 500.

 Volgens een bron is er gisteren een verklaring uitgegaan vanuit Rijswijkse partijen waarin het college van B&W wordt gevraagd om bij het Rijk aan te geven dat Rijswijk vluchtelingen zal opnemen uit Oekraïne wanneer dat door het COA wordt gevraagd.

Volgens Romke Jan de Vries van GroenLinks kun je het azc in Rijswijk niet los zien van de totale opvangcapaciteit in Nederland. Het toch openhouden van het azc helpt de Oekraïners hoe dan ook.