Rijswijkse Florence-bus vertrokken richting Oekraïne

Algemeen
De laatste dozen vers fruit inladen en dan op weg, een rit van 20 uur voor de chauffeurs Andre, Peter en Remco (v.l.n.r.)
De laatste dozen vers fruit inladen en dan op weg, een rit van 20 uur voor de chauffeurs Andre, Peter en Remco (v.l.n.r.) (Foto: Robert Heijdemann)

Drie vrijwilligers van Florence zijn vanochtend, donderdagochtend 17 maart, vroeg naar de Pools/Oekraïense grens vertrokken. Met de bus volgeladen met kleding, schoenen, knuffels maar ook met eten, vers fruit en veel flesjes water. Op de terugweg nemen ze 50 vluchtelingen mee. Meest moeders met jonge kinderen.

Oekraïne

Door Robert Heijdemann

Het is nog koud en donker donderdagochtend om vijf uur wanneer Andre van Zomeren, Remco Kaphorst en Peter van de Water de motor starten van hun bus. De bekende bus van Florence. Nu niet met senioren die een tochtje maken, maar geladen met hulpgoederen voor Oekraïense vluchtelingen.

Rit van 20 uur

“We willen graag wat doen voor deze vluchtelingen die op de vlucht zijn voor het oorlogsgeweld. Met alleen een rugzakje of een tas vertrokken heel veel vrouwen met hun kinderen richting de grens”, vertelt Andre terwijl de dieselmotor warm draait. “Vandaar onze rit met wat ze nodig hebben op hun vlucht. Eten, kleding en schoenen.”

Het gaat een rit worden van 20 uur. Andre rijdt tot de grens. Volgens de regels rijden ze om en om 4,5 uur. “In Swidnik stoppen we om de verplichte 11 uur te slapen, dan rijden we door naar Chelm om de goederen te lossen”, vult Remco aan. Hij hoefde niet lang na te denken toen hem werd gevraagd om mee te gaan. Peter rijdt zelf bij de HTM voor zijn werk op een bus. “In Chelm staat ook de groep vluchtelingen klaar. Dit wordt wel een bijzondere rit.” Het drietal verwacht in de loop van zaterdag weer terug te zijn in Rijswijk.