Schaarste zonnebloemolie: ook in Rijswijk lege schappen

Algemeen
Ook in Rijswijk zijn de schappen voor zonnebloemolie leeg. Gelukkig zijn er voor in de keuken nog genoeg alternatieven.
Ook in Rijswijk zijn de schappen voor zonnebloemolie leeg. Gelukkig zijn er voor in de keuken nog genoeg alternatieven. (Foto: DvE)

De oorlog in Oekraïne raakt ons allemaal. Dat merken we inmiddels ook in Rijswijk. Niet alleen aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen en de talloze hulpacties, maar ook aan de gestegen prijzen van sommige producten - waarvan benzine het beruchtst is -, én de schaarste van zonnebloemolie.

Oekraïne

Oekraïne is de grootste zonnebloemolieproducent ter wereld. Volgens de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties was het land in 2018 met 5,1 miljoen ton zonnebloemolie verantwoordelijk voor zo’n 25% van de wereldexportmarkt. 70% van de zonnebloemolie in Nederland komt uit Oekraïne, volgens Frans Claassen van MVO, de Nederlandse ketenorganisatie voor oliën en vetten. Door de oorlog met Rusland ligt de productie van zonnebloemolie op z’n gat. Omdat Oekraïense werknemers mee zijn gaan vechten tegen de Russen, of zijn gevlucht, zijn veel raffinaderijen dicht. En dat merken we.

Niet meer leverbaar

Bij Plus Jongenotter is zonnebloemolie volgens een medewerker niet meer leverbaar “tot het einde van het jaar”. In de Albert Heijn XL, in Bogaard Stadscentrum, prijken twee briefjes op de lege schappen voor zonnebloemolie, met dezelfde tekst: de zonnebloemolie is niet meer leverbaar. Vragen naar bestellen of vasthouden heeft geen zin. Ook bij de Hoogvliet is de zonnebloemolie niet meer op voorraad, en wordt levering hiervan voorlopig ook niet verwacht. Bij de Albert Heijn aan de Kerklaan komt de zonnebloemolie nog wel binnen, maar heel mondjesmaat:  ”Dan weer drie dozen, dan weer tien”, vertelt de manager van de betreffende afdeling. De onzekerheid is groot.

Marktplaats

Vast staat in elk geval dat over enkele weken de schappen voor zonnebloemolie in heel Nederland definitief leeg zullen zijn. Op Marktplaats spelen sommige particulieren hierop in: iemand uit Delft biedt 100 flessen zonnebloemolie te koop aan van 1 liter. In reactie daarop staat al een bod van €900 euro, waarbij de vraag gesteld kan worden of dat serieus is. Een andere Marktplaats-verkoper, uit Rijswijk, reageert: “Schandalig dat er mensen zijn die hier zonnebloemolie aanbieden voor heel veel geld. Koop niet van deze mensen. Dan maar niet koken met zonnebloemolie. Alternatieven zat.”

Alternatieven

Tweede Kamerlid Joris Thijssen (PvdA) heeft schriftelijke Kamervragen gesteld aan minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over alternatieven voor zonnebloemolie. Hij vraagt zich af of bekend is wanneer er een significant tekort aan zonnebloemolie wordt verwacht, of de minister dan stappen gaat nemen, en of het tekort aan zonnebloemolie kan worden gevuld met duurzame alternatieven.

Consumenten kunnen uitwijken naar alternatieven, zoals olijfolie, kokosolie, koolzaadolie, avocado-olie, arachideolie, ghee en frituurolie. Sommige van deze oliesoorten zijn ook geschikt om in te frituren.