Russisch gevechtsvliegtuig MIG21 komt naar Rijswijk

Algemeen
De MIG21 ‘Fishbed’ (Mikojan-Goerevitsj-21) is het hoogtepunt in het weekend van 22 en 23 oktober bij het bunkercomplex in Overvoorde.
De MIG21 ‘Fishbed’ (Mikojan-Goerevitsj-21) is het hoogtepunt in het weekend van 22 en 23 oktober bij het bunkercomplex in Overvoorde. (Foto: MBB)

Een supersonische straaljager met een maximale snelheid van 2230 km/uur, de MIG21. In totaal werden er 10.645 van deze vliegtuigen gebouwd in de USSR. Ooit een Russische MIG21 in het echt gezien? In het weekend van 22 en 23 oktober van 10:00 tot 16:00 uur kan het in Rijswijk bij het Museum Bescherming Bevolking – Bunkercomplex Park Overvoorde.

“Naast unieke posters uit de tijd van de koude oorlog komt, als kers op de taart, een heuse Russische Jet landen in Rijswijk! Gedurende het weekend is een echte MiG21 ‘Fishbed’ (Mikojan-Goerevitsj-21) de ‘star of the show’”, meldt een medewerker van het museum.

Gevreesde vijand

De allereerste vlucht van dit toestel was in 1955, daarna werden ze in 3 Russische fabrieken gebouwd. De luchtmacht van zo’n 60 landen, van Nigeria en Namibië tot Iran, Montenegro, Cuba en Polen, vlogen ermee. China had een eigen aangepaste versie. In de tijd van de Koude Oorlog, de jaren na de Tweede Wereldoorlog, was de MIG een geduchte en gevreesde vijand voor de luchtmacht van de landen van de NATO, zoals Nederland.

Koude Oorlog

Dit jaar is het 60 jaar geleden dat de wereld in 1962 aan een nucleaire oorlog ontsnapte. Na de plaatsing van Russische raketten op Cuba liepen de spanningen snel op. De wereld hield zijn adem in. In het kader van deze beladen maar historische periode organiseert de Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog een landelijk evenement. Maar liefst 45 koude oorlog locaties doen mee en zijn toegankelijk voor publiek! Zo ook het unieke BB complex in het Rijswijkse Park Overvoorde.

Door oog van de naald

Bezoekers in het weekend van 22 en 23 oktober wordt het conflict op en rond Cuba uitgelegd. Wat de risico’s waren, hoe het conflict tot stand kwam, wat de zeeblokkade inhield en hoe uiteindelijk de wereld door het oog van de naald kroop en de rust leek weder te keren. Een bijzondere inkijk in de gebeurtenissen in 1962.

In het ontvangstgebouw hangen ook een groot aantal unieke posters uit de periode van de koude oorlog en daarna, gericht op de ontwapening en het verwijderen van kernwapens uit Europa en Nederland. Deze collectie is nieuw in het museum en zijn in bruikleen van het Vredesmuseum.

PBCUBA60

Ook de atoombunker is geopend voor het publiek. De Daf A1300 BW150 en een YA126 zijn te bezichtigen. Een radio-zendamateur maakt analoge verbindingen. De locatie in Rijswijk heeft als callsign de naam PBCUBA60. Bezoekers zien hoe analoge radio in de tijd van de koude oorlog werkte en kunnen zelf contact leggen met een locatie ergens in Nederland.