‘Eerste proef met zonnepanelen in de Ministerbuurt een groot succes’

Algemeen
Links directeur Rijswijk Wonen Rob van den Broeke, tweede van links wethouder Mark Wit (o.a. Energietransitie).
Links directeur Rijswijk Wonen Rob van den Broeke, tweede van links wethouder Mark Wit (o.a. Energietransitie). (Foto: Rijswijk Wonen)

De eerste proef met zonnepanelen in de Ministerbuurt is een groot succes, laat Rijswijk Wonen weten. 

“De afgelopen maanden hebben bewoners uit de Ministerbuurt met hun zonnepanelen al volop geprofiteerd van de energie van de zon. Tot nu toe wekten de 520 zonnepanelen al 102.170 KwH op aan schone energie. En besparen de bewoners flink op de energierekening. Begin dit jaar startte Rijswijk Wonen en Ecorus een eerste proef met aanbieden van zonnepanelen aan de huurders in deze buurt. Een groot succes en daarom zetten we de buurt in de Week van de Duurzaamheid in het zonnetje.”

68 huurders

Vorig jaar verduurzaamde Rijswijk Wonen de woningen in de Ministerbuurt. Hierbij werd al rekening gehouden met het aansluiten van zonnepanelen. Begin dit jaar ontvingen de bewoners een persoonlijk aanbod voor 6 of 8 zonnepanelen. 68 van de 78 huishoudens kozen ervoor om mee te doen en zo geld te besparen op hun energierekening.

Eind dit jaar kunnen nog meer huurders kiezen voor zonnepanelen

Nu het proefproject met succes is afgesloten, zijn de plannen al klaar om nog meer huurders zonnepanelen aan te bieden. Voor het eind van dit jaar ontvangen bewoners van 212 eengezinswoningen in de Brantingstraat en Henri Dunantstraat e.o. een aanbod voor zonnepanelen. En begin 2024 kunnen nog eens 235 huishoudens de vraag verwachten of zij meedoen. Wethouder Mark Wit (Energietransitie & Duurzaamheid) is blij dat er nog meer bewoners kunnen kiezen voor groene energie. “Als gemeente Rijswijk juichen we dit toe! Op deze manier profiteren ook bewoners met een kleine portemonnee van een lagere energierekening. En zo schakelen we samen over naar een duurzamere toekomst.”

Eigen energie opwekken is toch mooi!

De bewoners zijn tevreden met de zonnepanelen. Via de Eleena Zonmeter of hun persoonlijke pagina kunnen zij gemakkelijk zien wat de zonnepanelen dagelijks opbrengen. Ecorus houdt opvallende veranderingen in de opbrengst van de zonnepanelen in de gaten en komt in actie wanneer het nodig is. Huurder Johan Stoof is blij met de acht zonnepanelen die sinds mei van dit jaar op zijn dak liggen. “Op bewolkte dagen leveren ze ook elektriciteit. Ik kan dat op een meter in de woonkamer aflezen. Wij wassen tegenwoordig zoveel mogelijk overdag, dan wassen we gratis. Eigen energie opwekken is toch mooi!”

Samen bouwen aan beter wonen

Rijswijk Wonen maakt vaart met het energiezuinig maken van woningen. “Het aanbieden van zonnepanelen aan onze huurders past heel goed in de koers van Rijswijk Wonen. We zorgen ervoor dat de woningen nóg energiezuiniger worden zodat bewoners geld besparen op hun energierekening. Zo bouwen we samen aan beter wonen,” aldus Rob van den Broeke (directeur-bestuurder Rijswijk Wonen).